YEŞİLGÖL VE UÇARSU ŞELALESİ
GEZİ RAPORU

KATILAN KİŞİLER
Yavuz İşçen
Ali Karaer
Ruhi Uyar

GİDİLEN YER
Yeşilgöl ve Uçarsu şelalesi
Akdağlar
Gömbe
Antalya

GİDİLEN ARAÇ
Lada Niva Jeep ( Ali )

GİDİŞ TARİHİ
17 - 19 Mayıs 1998

NOT
Bu gezide Gömbe Akdağlar'ın zirveler bölgesindeki üç zirveye tırmanış yapılmıştır. Dağ dönüşü Yeşilgöl ve Uçarsu şelalesi gezilmiştir. Zirve tırmanışları ile bilgi için "Dağ Etkinlikleri " bölümüne bakılabilir.

ULAŞIM
Ankara - Afyon ................................................................................... 250 km
Afyon - Burdur ................................................................................... 160 km
Burdur - Kızılkaya , Korkuteli yol ayrımı ......................................... 61 km
Ayrımdan - Kızılkaya ......................................................................... 4 km
Kızılkaya - Bozova .............................................................................. 17 km
Bozova - Korkuteli .............................................................................. 16 km
Korkuteli - Elmalı ............................................................................... 43 km
Elmalı - Gömbe ayrımı ....................................................................... 6 km
Ayrımdan - Akçay .............................................................................. 15 km
Akçay - Gömbe ................................................................................... 18 km
Gömbe - Çukurbağ Köy'ü .................................................................. 2 km
Çukurbağ - Subaşı Yaylası ................................................................. 8 km
Toplam ................................................................................................. 600 km

Gömbe'den Subaşı Yaylası'na kadar devam eden 10 km'lik toprak yolda tahminimizin aksine hiç kar yoktu. Ancak son 5 km'lik bölümde yukardan düşen yoğun taşlarla yol, epeyce tıkanmıştı. Taşları temizleyerek ilerlemek zorunda kaldık. Bu 5 km'lik bölümü 2 saatte geçebildik. Subaşı Yayla'sına kampımızı kurduk. Keşif amaçlı kısa bir çevre gezisinden sonra akşam yemeği hazırlıklarına başladık. Güneşin batması ile birlikte havanın belirgin şekilde soğuduğunu farkettik. Yemekten sonra soğuk nedeni ile dışarıda fazla oturamadık ve çadırlarımıza çekildik. Ankara çıkışından itibaren yağmurlu bir havada Afyon'a kadar geldik . Afyon'dan sonra yağmur kesildi.

YEŞİL GÖL
Akdağlar'ın bir çok zirvesinden biri olan Göllü Tepe'nin ( 2713 m ) doğusunda yer alan Yeşil Göl , 1830 m rakımda yer alıyor. Gölün , kuzeydoğusunda ise 2760 m'lik Yumru Dağı yükseliyor. Gölün suları , çakıllar arasından sızarak biraz aşağısından geçen Subaşı Deresine karışmaktadır.
Göle ulaşabilmek için , Çukurbağ Köy'ünden Subaşı Yayla'sına giden toprak yola girip , köy çıkışından 5 km sonra sola ayrılan patikayı takip etmek gerekmektedir. ( Araba yolu , Subaşı Deresi'nin sağ tarafından devam etmektedir. köy çıkışından 5 km kadar sonra yol , küçük beton bir köprü aracılığı ile derenin sol tarafına geçmektedir. bu köprüden 100 m kadar yukarda soldan Yeşil Göl'e giden patika ayrılmaktadır.) Patikayı takiben 15 dakika yüründüğünde göle ulaşılmaktadır.

UÇARSU ŞELALESİ
1685 m rakımda yer alan Uçarsu Şelalesi , Yeşil Göl'ün 250 m kadar güneybatısında bulunmaktadır. Yeşil Göl'ün kenarından devam eden patikayı takiben 5 dakika kadar yüründüğünde ufak bir tepe aşılarak şelalenin üst kısmına ulaşılmaktadır. Aslında bu noktadan şelale doğru dürüst görünmemektedir. Şelaleyi tam olarak görebilmek için yaklaşık 100 m kadar aşağıya inmek gerekmektedir. Uçarsu'yu tam olarak görebilmek için biraz zahmetli gibi görünen bu iniş ve çıkışa katlanmaya değer.
Yeşil Göl'ün 1 km kadar güneybatısında Aygır Göl'ü adı ile anılan küçük bir göl daha vardır. Bu gölden batan sular, bir pınar şeklinde açığa çıkmakta ve Uçarsu Şelalesi'ni oluşturmaktadır. Şelalenin suları , Gömbe tarafına doğru akarak Subaşı Deresine karışıp Avlan Göl'üne dökülmektedir. Akdağlar'ın Gömbe'ye bakan doğu yüzü her zaman daha serin , Fethiye'ye bakan batı yüzü ise, bu yüze oranla daha ılıktır. Kış aylarında Akdağ'ın zirveler bölgesine çok kar yağar, temmuz ayında bile burada kar görmek mümkündür.
Kış aylarında bu bölgedeki göller donar, böylece Uçarsu Şelalesi'ni besleyen su kaynakları kesilir ve şelale akmaz olur. Ancak dağın batı yüzüne doğru akan dereler akışını sürdürür. Yaz ayları ile birlikte durum tersine döner, buzların erimesi ile birlikte Uçarsu Şelalasi güçlü bir şekilde akmaya başlar, batı yüzde akan dereler ise kurur. Uçarsu Şelalesi , bu akışını ekim ayına kadar sürdürür , daha sonra suyu kesilir.
Yörede yaşayan Alevi köylüleri , Akdağ'ı ve bu dağdan fışkırarak çıkan Uçarsu Şelalesi'ni kutsal kabul etmektedirler. Elmalı'ya 15 km uzaklıktaki Tekke Köy'ünde ve bazı diğer çevre köylerde yaşayan Aleviler, her yıl 6 - 9 haziran tarihleri arasında Abdal Musa'yı anma şenlikleri düzenlemektedirler. Kaygusuz Abdal'ın hocası olan Abdal Musa'nın dergahı, Tekke Köy'ünde bulunmaktadır. Bu şenlikler sırasında Alevi köylüler, Uçarsu Şelalesine gelip su almakta ve Subaşı Yaylası yakınlarında"Cem Alanı" denilen mevkide toplanmaktadırlar.


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...