AKDENİZ BÖLGESİ ARKEOLOJİK GEZİ II

KATILAN KİŞİLER
Yavuz İşçen
Ayça İşçen

GİDİLEN YERLER
Leartes antik kenti
Syedra antik kenti
Iatope antik kenti
Selinus antik kenti
Antiochia - ad - cragum antik kenti
Anemurium antik kenti
Mamure kalesi ( Anamur kalesi )
Softa kalesi
Liman kalesi
Aya Tekla kilisesi
Seleucia antik kenti
Göksu deltası ve delta gölleri
Gazi Magosa ( Kıbrıs ) kent içi ve kalesi
Girne ( Kıbrıs ) kent içi ve kalesi
Imbriogon antik kenti
Diocaesarea antik kenti ve kutsal alanı
Olba antik kenti
Cennet mağarası, Zeus tapınağı ve Meryem Ana kilisesi
Cehennem mağarası
Narlıkuyu ( Dilek ) mağarası
Kızkalesi
Korykos antik kenti ve kalesi
Adam kayalar vadisi
Elaeusa Sebaste ( Neopolis ) antik kenti
Pompeipolis antik kenti
Emli vadisi ( Aladağlar )

GİDİLEN ARAÇ
Lada Niva Jeep

GİDİŞ TARİHİ
6 Eylül 1997 saat 7.00 Ankara çıkış

DÖNÜŞ TARİHİ
14 Eylül 1997 saat 17.00 Ankara varış

TOPLAM SÜRE
8 Gün 11 saat

TOPLAM YAPILAN KM
1661 km

GEZİNİN AMACI
Alanya - Tarsus arasını kapsayan bölümde doğal ve arkeolojik yerleri kapsayan bir gezi yapmak.

GEZİ GÜNCESİ

6 EYLÜL 1997 CUMARTESİ
Sabah 7.00 de Ankara'dan yola çıktık. Ankara - Konya - Seydişehir - Akseki - Alanya hattını izledik.
Ankara .......................................... Konya ........................................... 245 km
Konya ............................................ Seydişehir .................................... 102 km
( Konya girişinden sola girilip, Karaman - Mersin hattı izlenecek az sonra Seydişehir - Antalya hattına dönülecek )
Seydişehir ...................................... Akseki ............................................ 66 km
Akseki ............................................ Kızılot ( Deniz kenarı ) ................. 60 km
Kızılot ............................................ Alanya ( Giriş ) .............................. 43 km
TOPLAM ................................................................................................ 516 km
Gidiş yolumuz üzerinde Ankara çıkışından 374 km sonra Tınaztepe mağarasının önünden geçtik. 450. km de Gündoğmuş ayrımına ulaştık. 473. km de deniz kenarına ulaştık. 513. km de Ulaş plajına geldik ve yüzme molası verdik. Ulaş plajından 3 km sonra Alanya'ya girdik. ( km 516 ) Alanya'dan çıktığımızda km 521 di. Alanya çıkışından 13 km sonra Mahmutlar beldesi içinde deniz kenarına kumsala çadır kurduk. Geceyi burada, çadırımızın 30 m kadar ilersindeki biracıda, patates tava tüketip bira içerek geçirdik.

7 EYLÜL 1997 PAZAR
Mahmutlar kasabası içinden sola ayrılan 1 km.lik yolla Leatres antik kentine ulaşılıyor. Yol ayrımında herhangi bir tabela yok. Antik kent, binalar, yazlıklar ve muz bahçeleri içinde sıkışıp kalmış durumda. Sabah ilk işimiz bu kenti gezmek oldu. ( Ancak kente ait asıl kalıntıların 10 km ilerde Cebireis dağı üzerinde bir yerde olduğunu öğrendik )
Leatres antik kentini gezdikten sonra, ana yola çıkıp Mersin yönüne devam ettik. 2.5 km sonra Kargıcak köyü sapağından geçtik. Sapaktan 3 km sonra da soldan Syedra antik kentine giden yol ayrımına ulaştık. ( Ayrımda tabela var ) Ayrımdan içeri girip 3 km sonra Syedra'ya vardık. ( Syedra, Alanya çıkışından 21.5 km uzaklıkta yer alıyor. ) Antik kenti gezdikten sonra, tekrar ana yola çıkıp Mersin yönüne devam ettik. 17.5 km sonra yol, Iotape antik kentinin içinden geçiyor.
Burada durup kenti gezdik. ( Alanya çıkışından 36 km uzaklıkta bulunuyor. ) Iotape'den 8 km sonra Gazipaşa ilçesinden geçtik. ( Alanya - Gazipaşa arası 44 km ) Gazipaşa çıkışından 2 km sonra sağa deniz yönüne doğru ayrılan 3 km.lik yol, Selinus kalesinin de üzerinde yer aldığı yüksekçe bir tepenin eteğine kadar ulaşıyor. ( Ayrımda tabela var ) Öğlen sıcağında bu tepeye tırmanmak hayli zor göründüğü için, çıkmaktan vazgeçip kalenin aşağıdan fotoğrafını çekmekle yetindik. Fikret Otyam'ın evini herkes biliyordu ancak Selinus kenti kalıntılarının yerini kime sorduysak bilen çıkmadı. Selinus kalıntılarının bu kalenin içinde olduğunu Antalya il yıllığından öğrendik.
Gazipaşa - Mersin ana yoluna çıktıktan sonra, Mersin yönüne devam ettik. 16 km sonra ( Gazipaşa çıkışından 21 km sonra ) sağdan güney köyü yolu ayrılıyor. ( ayrımda tabela var ) Ayrımdan 4 km sonra köye ulaşılıyor. Antiochia-ad cragum antik kentine ait kalıntılar, Güney köyü ile iç içe durumda bulunuyor. Köyün 2 km kadar ilersinde deniz kenarında bu kente ait bir kale kalıntısı yer alıyor. Kalenin ve çevresinin manzarasını görmek için buraya gitmeye değer.
Güney köyünden, Mersin ana yoluna çıkıp, Mersin yönüne 59 km devam edildiğinde, Anemurium antik kentine sağdan yol ayrılıyor. ( ayrımda tabela var ) Ayrımdan girdikten 2 km sonra kente ulaşılıyor. Kenti gezdikten ve önündeki güzel plajdan denize girdikten sonra geceyi geçirmek üzere Anamur'a hareket ettik. 2 km.lik bölümü geçip ana yola çıktıktan 4 km sonra, Anamur'a ulaştık. Geceyi Anamur merkezde bulunan Meltem otelde geçirdik. ( Gazipaşa - Anamur arası 84 km ve yol oldukça virajlı )

8 EYLÜL 1997 PAZARTESİ
Sabah otelde kahvaltı yaptıktan sonra Mersin yönüne yolumuza devam ettik. Anamur çıkışından 5 km sonra sağda deniz kenarında Mamure kalesine geldik. ( yol, hemen kalenin yanından geçiyor ) Kaleyi gezdikten sonra, tekrar yola koyulduk. Mamure kalesinden 12 km sonra yolun solunda Softa kalesi yer alıyor. Buraya çıkmaksızın aşağıdan fotoğraflarını çektik.
Softa kalesinden 85 km sonra, sağdan Aphrodisias antik kentine giden yol ayrımı var. ( Ayrımdan 14 km sonra kette ulaşılıyor, ayrımda sarı tabela var. ) Burada fazla görünür bir şey olmadığından ayrımdan girmeksizin yolumuza devam ettik.
Aprodisias ayrımından 16 km sonra Boğsak'ta yolun sağında Liman kalesi var. Kaleye, ana yoldan 1 km sağa içeri girilerek ulaşılıyor. Kalenin yanına gittik ancak restorasyon çalışmaları olduğu için içini gezemedik. Ana yola geri dönüp Mersin yönüne devam ettik. 6 km sonra Taşucu'na ulaştık. ( Anamur - Taşucu arası 124 km ve yol oldukça virajlı. Anamur - Silifke arası ise 134 km. ) Taşucu'nda arabamızı bırakıp, Denizcilik işletmelerine ait Bozcaada vapurundan, Kıbrıs'a gitmek üzere bilet aldık.
Vapur, saat 24.00 da kalkıp, diğer gün sabah 8.00 de Girne'ye ulaşıyor. Hareket saatine kadar olan vaktimizi değerlendirmek amacı ile çevre gezileri yapmaya karar verdik. Bunun için ilk önce; Taşucu'ndan Silifke yönüne hareket ettik. Taşucu çıkışından 8 km sonra soldan ayrılan ve 1 km sonra Aya Tekla kilisesine ulaşan yola saptık. ( Ayrımda tabela var ) Kilise çevresindeki kalıntıları gezdik.
Daha sonra geri dönüp ana yola çıktık ve 2 km sonra Silifke'ye ulaştık. Silifke içinde otogara yakın bir alanda İnönü caddesi üzerinde bulunan Roma tapınağını gezdik. Buradan Göksu Deltasını görmek üzere Silifke içinden ayrılan 10 km.lik yolu takip ettik. Göksu deltasında umduğumuzdan daha fazla kuş gözlemledik.
Kurtuluş köyü, Paradeniz gölü ve Akgöl'ün yanından geçip, uçak pisti yapılmak istenen ve kısmen de çalışmasına başlanmış olan alandan geçip kumsalın kenarına ulaştık. Kumsalda bir süre denize girmeksizin güneşlenme molası verdik. Daha sonra SEKA kağıt fabrikasının yanından Taşucu'na yöneldik. ( Silifke'den başlayıp Taşucu'nda biten Göksu deltası turumuz 60 km sürdü. ) Taşucu'ndan 24.00 de gemiye binip Girne'ye doğru hareket ettik.

9 EYLÜL 1997 SALI
Kıbrıs'tan bavul ticareti yapan abuk sabuk insanların arasında her açıdan iğrenç bir yolculuk yaptık. Kıbrıs'a gideceklere eğer deniz yolunu kullanacaklarsa Fergün Ekspres gemisini ya da buna benzer feribotları öneririz. Özel şirketlere ait olan bu gemiler, biraz pahalı olmakla birlikte gidilebilecek en uygun araç. Ancak kötü koşullar azalmış olmakla birlikte bu gemilerde de mevcut.
Denizcilik İşletmeleri'ne ait gemiler 8 saatte Girne'de olurken 800.000 TL ye gidiyor. Fergün Ekspres 3 saatte Girne'de oluyor. Kişi başı 4.000.000 TL alıyor. Sabah 8.00 de Girne limanına giriş yaptık. Gerek Türkiye'den çıkışta, gerek Kıbrıs'a girişte " ayak bastı parası " şeklinde ufak vergiler ve emniyet teşkilatına yardım gibi ufak bağışlar ödenmek zorunda ! Girne Liman'ından Gazi Magosa'ya kalkan minibüsler var.
Bunlardan birine binip yaklaşık 75 km uzaklıkta bulunan Gazi Magosa'ya ulaştık. Yolculuk sırasında Beşparmak dağlarının üzerinden aştık. Magosa'da otogardan bir taksiye binip yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Salamis Bay oteline 750.000 TL ücret ödeyerek gittik. Günün kalan kısmını dinlenme ve yüzme ile geçirdik.

10 EYLÜL 1997 ÇARŞAMBA
Otelde sabah kahvaltısını takiben otelin önünden taksiye binip Salamis antik kentini gezmek üzere hareket ettik. Magosa yönüne doğru giderken soldan ( deniz yönüne ) ayrılan 2 km. lik yolla ulaşılan Salamis antik kenti, kaldığımız otele 4 km uzaklıkta bulunuyor. Burası için 500.000 TL taksi parası ödedik. Geri dönüş için aynı taksiciyle anlaşarak bizi 1 saat sonra gelip almasını söyledik. Antik kenti sıkıştırılmış olarak 1 saatte gezdik. Yarım saatimiz daha olsaydı daha rahat gezecektik. Antik kentten ayrılıp taksi ile Magosa'ya gittik. ( 10 km.lik yol için 1.000.000 TL ödedik )
Magosa'da sur içinde yer alan eski kenti dolaştık. Gotik mimari tarzda yapılmış kiliseler dikkatimizi çekti. Daha sonra, Magosa'dan gene taksi ile 1.000.000 TL ödeyerek otele geri döndük. Eşyalarımızı toplayıp saat 12.00 de otelden ayrıldık. Taksi ile Magosa'ya gelip, Girne dolmuşlarına bindik. Saat 14.30 da Girne'ye geldik. Girne içinde yer alan Grand Rock Hotel'e yerleştik. Öğleden sonra Girne kalesi ve limanı gezdik. Günün kalan saatlerini otelin havuzunda yüzerek geçirdik. Kıbrıs'ta trafik soldan işliyor. Sürücüler kurallara tamamen uygun araba kullanıyorlar. Bütün taksiler Mercedes, taksilerde başka marka kullanılması yasakmış.

11 EYLÜL 1997 PERŞEMBE
Sabah 8.00 de otelden ayrılıp Fergun Ekspres ile saat 9.30 da Girne'den Taşucu'na hareket ettik. 12.30 da 3 saatlik bir yolculuktan sonra Taşucu'na ulaştık. Taşucun'da Free Shop'lardan paramızın elverdiği oranda içki stoklarımızı yapıp gümrük işlemleri vs den geçip ana vatana giriş yaptık. Arabamızı bıraktığımız park yerinden alıp, Taşucu'ndan 10 km ilerdeki Silifke yönüne hareket ettik. Silifke'de öğlen yemeğimizi yedikten sonra Imbriogon, Diocaesarea ve Olba kentlerini gezmek üzere Silifke'den ayrıldık.
Silifke'den Kırobası'na giden yolu ( Uzuncaburç tabelaları var ) takip etmeye başladık. Silifke çıkışından 7 km sonra Demircili köyü bitişiğinde Imbriogon antik kentine ait kalıntıları gezip, 23 km sonra da Uzuncaburç'a ( Diocaesaera antik kentine ) ulaştık. Kenti gezdikten sonra, hemen kent girişinden sağa ayrılan 4 km.lik yolla ulaşılan Olba antik kentine gittik. Olba'dan sonra geldiğimiz yolu takiben Silifke'ye geri döndük. Silifke'den Mersin yönüne doğru devam ettik. Silifke çıkışından 15 km sonra Susanoğlu plajına ulaştık. Plaja çadır kurarak geceyi burada geçirdik.
( Susaoğlun'da, antik Korasion kentine ait kalıntılar olduğu biliniyor. Ancak büyük oranda yok olmuş durumda olduğundan görünürde bir şey yok. Araştırma yapmadık. )

12 EYLÜL 1997 CUMA
Sabahtan öğlene kadar Susanoğlu plajında yüzerek vakit geçirdik. Öğlen üzeri Mersin yönüne hareket ettik. 4 km sonra ( Silifke çıkışından 19 km sonra ) Narlıkuyu'ya geldik. Buradan sola ayrılan 2 km. lik yolu takip ederek ( Ayrımda tabela var ) Dilek, Cennet ve cehennem mağaralarının bulunduğu alana geldik. İlk önce Dilek ( Narlıkuyu ) mağarasını gezdik. 20 m.lik dik bir inişle başlayan mağaraya sabit çelik merdiven ile iniliyor.
Mağaranın toplam uzunluğu 200 m kadar. Cennet mağarası, Çöküntü bir alanın altında gelişmiş, 275 m.lik bir mağara. Çöküntü alana, 450 basamaklı bir merdivenle iniliyor. Bu basamakların bir çoğu antik dönemden kalma. 300 basamak kadar inildikten sonra, mağaranın giriş ağzına yakın bir kısımda Meryem Ana adına yapılmış bir kilise ile karşılaşılıyor. Cennet mağarası çıkışından sonra yaklaşık 75 m ilerde yer alan cehennem çöküntüsüne yürüdük.
Toplam derinliği 120 m olan kapalı bir obruk şeklindeki mağarayı yukarıdan seyrettikten sonra, cennet çöküntü alanının güney ucunda yer alan Zeus tapınağını gezdik. Daha sonra tekrar Silifke - Mersin ana yoluna çıktık. 3 km ilerledikten sonra Akkum plajından geçtik. 2 km daha gidince Kızkalesi'ne ulaştık. Adamkayalar vadisine giden yol, Kızkalesi'n'n içinden soldan ayrılıyor. ( Ayrımın Silifke'ye olan uzaklığı 24 km ve ayrımda tabela var.) Vadiye ulaşmak üzere 5 km stabilize yoldan ilerledikten sonra soldan ayrılan 2 km.lik yola döndük. ( Ayrımda tabela var. ) Bu 2 km.lik bölüm oldukça bozuk bir yol ve ancak 4x4 araçlar için uygun. 2 km.nin sonunda yol, bir uçurumun kenarında sona erdi.
Aşağıda Şeytan deresinin kurumuş yatağı kanyonun içinden kıvrıla kıvrıla güzel bir manzara sunuyor. Uçurumun solundan aşağıya inişi sağlayan antik dönemden kalma kayalara oyulmuş ufak basamaklar var. Basamaklardan indiğinizde kanyon duvarının ortasında bir yol genişliğinde devam eden bir alan var. Bu alandan biraz ilerlediğinizde duvarlara oyulmuş 17 adet insan figürü ile karşılaşıyorsunuz.
Adamkayalar'ı gezdikten sonra, geldiğimiz yoldan Kızkalesi'ne geri döndük. Bir pansiyona yerleşip geceyi burada geçirdik. ( Silifke - Kızkalesi arası 24 km. )

13 EYLÜL 1997 CUMARTESİ
Sabah ilk işimiz, burada bulunan iki kaleden deniz kenarında olan ve Korykos kalesi olarak bilinen kaleyi gezmek oldu. Korykos Antik Kenti'ne ait kalıntılar, kale çevresinde ve karayolunun karşı tarafında biraz ilerde dağılmış olarak bulunuyor. Korykos'un Negropolü, kalenin hemen karşısında yolun diğer tarafından başlıyor. Doğuya doğru bir çok lahitin arasından ilerlemek mümkün. Lahitli bölüm geçildikten sonra, biraz ilerde 4 tane kilise kalıntısı var. Kiliselere ulaşabilmek için, Korykos kalesinden itibaren Mersin yönüne doğru 2 km kadar gitmek ve OPET benzinliğinin karşısından sola ayrılan Yüksek mahalle köyü yoluna girip 500 m kadar ilerlemek gerekmektedir. Büyük Kilise, Manastır Kilisesi, Haç Biçimli Kilise ve Şehitlik Kilisesi adları ile bilinen kiliseler birbirine yakın bir şekilde alana yayılmış durumdalar.
Kiliseleri gezdikten sonra, tekrar ana yola çıktık. 3 km Mersin yönüne doğru ilerledikten sonra Ayaş köyü ve plajının içinden geçtik. Burası Elaeusa Sebaste antik kentine ait kalıntıların bulunduğu alan.( Kızkalesi'ne uzaklığı 5 km ) Antik kentte bir ekip tarafından kazı çalışmaları yürütülüyordu. Antik kenti gezdikten sonra Mersin yönüne 4 km daha devam ettik ve Kanlıdivane yol ayrımına ulaştık. ( ayrımda tabela var ) Ayrımdan 4 km daha ilerledikten sonra Kanlıdivane'ye geldik. Antik adı, Kanytelis yada Neopolis olarak bilinen antik kent buranın bitişiğinde yer alıyor. Kenti gezdikten sonra, tekrar Silifke - Mersin ana yoluna geri döndük ve Mersin yönüne devam ettik.
2 km sonra sağda " Tırler Akkale " yazılı bir sarı tabela gördük ancak hakkında bilgimiz olmadığı için girmedik. 4 km sonra solda " Temus Kalesi 1 km " yazılı bir tabela daha geçtik. Kızkalesi çıkışından 24 km sonra Erdemli'ye ulaştık. Erdemli'den 25 km sonra sağdan Viranşehir ayrımına geldik. ( ayrımda tabela var ) Ayrımdan 2 km içeri girildiğinde yolun sağında antik Pompeiopolis kentine ait kalıntılar var. Bu kalıntılar sadece denize doğru inen sütunlu bir caddenin bugün ayakta kalmış 40 sütunundan ibaret. Burayı gezip tekrar ana yola çıktık ve 3 km devam edip Mersin'e ulaştık. Mersin girişinden 32 km sonra Tarsus'a giriliyor. Tarsus girişinden 12 km sonra, Ankara'ya giden otobana giriş var. Otobana girdikten 71 km sonra Pozantı'ya geliniyor. Otoban burada sona eriyor. Pozantı'ya gelmeden önce meşhur Gülek Boğazından geçiliyor. Ortalama 1000 m rakımda bulunan boğaz, Orta Toroslar'ı oluşturan Bolkar ve Aladağlar silsileleri arasında bir geçit oluşturuyor.
Pozantı'dan sonra E5 yolunu takiben 4 km daha gidildikten sonra, sağdan Çamardı - Niğde yolu ayrılmaktadır. Bütün gün araba kullanmaktan yorulup, Ankara'ya kadar devam edecek enerjiyi bulamadığımızdan ve bir gece de Aladağlar'da kamp yaparak geçirmek istediğimiz için bu ayrımdan Çamardı yönüne döndük. Ayrımdan 48 km sonra Çamardı'na ulaştık. Çamardı çıkışından 7 km sonra, sağdan Çukurbağ köyü yolu ayrılıyor. Köy, ayrımdan 1 km içerde bulunuyor. ( ayrımda tabela var ) Bu ayrımdan girip 500 m ilerledikten sonra sağdan Martı mahallesine giden yol ayrımı var. ( ayrımda tabela var )
Bu ayrımdan sağa döndükten 1 km sonra martı mahallesinden geçiliyor. Martı'dan 3 km sonra bir köprünün üzerinden geçiliyor. Köprüden 500 m sonra yol ikiye ayrılıyor. Sağa ayrılan yola girip 4.5 km ilerlenirse Sarı Mehmetler sabit kamp alanına ulaşılıyor. ( rakım 1850 m ) "Sarımemetlerin Yurdu" olarak da adlandırılan bu yerin, ana yola olan uzaklığı 9.5 km ) Geceyi, SOBEK turun bekçisi ve dağdan ilkokul 3. sınıftaki oğlunun pazartesi günü açılacak okula devam etmesi için, çocuğu ve sürüsü ile birlikte buraya inmiş olan çobanla tatlı bir sohbet ederek geçirdik. Daha sonra çadırımızda güzel bir uyku çektik.

14 EYLÜL 1997 PAZAR
Sabah kalkıp kahvaltı ettik ve kampı topladık. Daha sonra kampımızın 200 metre kadar ilersinde bulunan Recep Çatak'a ait mezarı ziyaret ettik. 1958 doğumlu olan Recep Çatak'ı 1989 yılında Ağrı Dağı kış tırmanışı sırasında meydana gelen bir kaza sonucu kaybettik. Kendisini hiç tanımamış olmakla birlikte benim doğa ile ilgilenmeye başladığım yıl olan 1989 yılında öldüğü için ismini sık duyduğum bir kişi olmuştur.
Daha sonra Emli vadisinin içine doğru, ilerde yapmayı planladığımız tırmanışlar için bir ön araştırma olması amacı ile, araba ile girdik. Jeep türü araçlar için uygun olan bir yoldan 2 km kadar ilerledik. Yolun gittikçe bozulması üzerine fazla üstelemedik ve geri döndük.
Geldiğimiz yolu takiben Çamardı - Niğde ana yoluna çıktık. Sağa dönüp, Niğde yönüne devam ettik. 1.5 km sonra sağdan bir köprü üzerinden Demirkazık köyüne giden yol ayrımından geçtik. Daha sonra, Derinkuyu, Nevşehir, Hacıbektaş, Kırşehir, Kaman, Bala, Gölbaşı, Ankara hattını izleyerek, kamp çıkışından itibaren 394 km sonra Ankara'ya ulaştık.

GİDİLEN YERLERLE İLGİLİ KISA BİLGİLER VE KAYNAKLAR

LEARTES ANTİK KENTİ
Antalya ili, Alanya ilçesi, Mahmutlar beldesi içindedir. Antik kent aşağı bölüm ve Cebireis dağı üzerindeki Gözüküçüklü köyü yakınındaki yukarı bölüm olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Mahmutların hemen içinde yer alan aşağı bölümün Alanya'ya olan uzaklığı 14 km kadardır. Alanya - Mersin yolunun 13. Km.sinden sola ayrılan 1 km.lik yolla ulaşılmaktadır. (ayrımda tabela yoktur) Yukarı bölüm ise, aşağı bölümden 10 km kadar ilerde yer almaktadır.
Kalıntılar Roma döneminden kalmadır. Yukarı bölümde, kilise, hamam, sarnıç, stadyum ve tiyatro görülebilir. Stadyumun güneyindeki kilisenin freksleri görülmeye değerdir. Aşağı bölümde ise çeşitli ev ve kilise kalıntıları bulunmaktadır. Biz bu gezimizde sadece aşağı bölümü gezdik.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 314
2 - Atlas Dergisi sayı 43 sayfa 102

SYEDRA ANTİK KENTİ
Antalya ili, Alanya ilçesi, Seki köyü yakınlarında bulunmaktadır. Alanya - Mersin yolunun 21.5 inci km.sinden sola ayrılan 3 km.lik yol ile ulaşılmaktadır. 1994 yılında kazı çalışmalarına başlanan kette elde edilen bilgiler kentin, Roma ve Bizans döneminde iskan gördüğünü ortaya çıkartmıştır. Asartepe mevkiinde denizden 250 m yükseklikte bulunan kenti şortla gezmenizi tavsiye etmem. Kent tepeden aşağıda deniz kenarındaki limana kadar bir yayılım göstermekteydi. Bugün daha çok tepe üzerinde kalıntılar gözlenebilmektedir. Kilise, sarnıç, sütunlu cadde ve hamam kalıntıları görülebilir.
Kaynaklar
1 - Gezi rehberi 1995 sayfa 315
2 - Atlas Dergisi sayı 45 sayfa 180
3 - Atlas dergisi sayı 43 sayfa 102

IOTAPE ANTİK KENTİ
Antalya ili Gazipaşa ilçesi sınırları içinde kalan Iotape kenti kalıntıları Alanya - Mersin yolunun 36. Km.sinde yol üzerinde bulunmaktadır. (Gazipaşa'ya 8 km kala) Karayolu antik kentin ortasından geçmektedir. Herhangi bir tabelası bulunmayan kentte, yolun solundaki tepe üzerinde kente ait kale, kilise, akropol, antik cadde ve nekropol alanı yer almakta, yolun sağında görünen yapılar ise, liman ve kilisenin yanı sıra bunlara bağlı bazı yapılara aittir. Roma döneminde iskan edilmiş olan kentin adı, Kommangene kralı 4. Antiokhos'un karısının adı Iotape'den gelmektedir.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 315
2 - Atlas Dergisi sayı 43 sayfa 102

SELİNUS ANTİK KENTİ
Antalya ili, Gazipaşa ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Alanya yönünden gelip Gazipaşa'ya girdikten 3 km sonra sağdan ( deniz yönüne ) ayrılan 3 km.lik yol, Selinus antik kentinin üzerinde yer aldığı tepenin eteğine ulaşmaktadır.
Yarım piramit şeklindeki bu tepenin üzerindeki kentin etrafı, kral Selinus zamanında surla çevrilmiştir. Aşağıdan bakıldığında sadece bu kale görülebilmektedir. Bir Roma kenti olan Selinus'ta şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapılan yaklaşık 600 m uzunluğundaki su kemeri ilginçtir.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 384
2 - Antalya il yıllığı 1967 sayfa 61
3 - Türkiye halkının ilkçağ tarihi sayfa 235 ve 203

ANTIOCHİA -AD-CRAGUM ANTİK KENTİ
Antalya ili, Gazipaşa ilçesi Güney Köyü'nde yer alan antik kent, köy ile iç içedir. Gazipaşa - Mersin yolunun 21. Km.sinden sağa ayrılan 4 km.lik yolla Güney köyüne ulaşılmaktadır. Romalı komutan Antiochus tarafından kurulan kentte, anıtsal mezarlar, hamam ve ev kalıntıları ile küçük bir kilise görülebilir. Köyün 2 km dışında deniz kenarında bu kente ait bir de kale bulunmaktadır.
Kaynaklar
1- Gezi Rehberi 1995 sayfa 384

ANEMURİUM ANTİK KENTİ
Mersin ili, Anamur ilçesi sınırları içinde yer alan Anemurium antik kentine ait kalıntılara, Anamur - Gazipaşa yolunun 4. Km.sinden sola ayrılan 2 km.lik yol ile ulaşılmaktadır. Caretta caretta'ların yumurtalarını bıraktıkları 17 Akdeniz kumsalından biri olan Anamur kumsalının hemen arkasından başlayan antik kente ait kalıntılar, yukarıdaki sur ile çevrili tepeye doğru yayılım göstermektedir. Dikkat çekici kalıntılar arasında surlar, hamamlar, nekropol alanı, odeon ve kilise kalıntıları sayılabilir.
Kaynaklar :
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 384
2 - Anamur / Türkiye ANTİD
3 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 549
4- Arkeoloji Cevdet Bayburtluoğlu sayfa 241

MAMURE KALESİ
Mersin ili, Anamur ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Anamur - Silifke yolunun 5. Km.sinde yolun sağında deniz kenarında bulunmaktadır. MS. 3 veya 4. yy.da yapılmış olan kale, Selçuklu döneminde ciddi bir onarım görmüştür. Kalenin etrafı su dolu bir hendekle çevrilidir. Kale üç avludan oluşmuştur ve 36 kulesi bulunmaktadır.
Kaynaklar
1- Anamur / Türkiye ANDİD sayfa 12
2 - Gezi rehberi 1995 sayfa 385
3 - Türkiye Tarihi Yerler Kılavuzu Orhan Bayrak sayfa 243

SOFTA KALESİ
Mersin ili, Anamur ilçesi sınırları içersindedir. Anamur - Silifke karayolunun 17. Km.sinde, yolun solunda dik bir tepenin üzerinde yer almaktadır. ( Mamure kalesi çıkışından 12 km sonra ) Roma döneminde yapılan kale, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmıştır.
Kaynaklar
1 - Gezi rehberi 1995 sayfa 385

LİMAN KALESİ
Mersin ili, Boğsak ilçesi sınırları içinde bulunan kaleye, Taşucu - Anamur yolunun 6. Km.sinden sola ayrılan 1 km.lik yolla ulaşılmaktadır. 13. Yy.da yapıldığı bilinen kalede restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
Kaynaklar
1 - Gezi rehberi 1995 sayfa 386

AYA TEKLA KİLİSESİ
Mersin ili Silifke ilçesi sınırları içersinde yer almaktadır. Taşucu - Silifke yolunun 8. Km.sinden sola ayrılan 1 km.lik yolla ulaşılabilir. Hz İsa'nın havarilerinden Saul Paulos'un öğrencilerinden olan Aya Tekla, Hristiyanlığın yasak olduğu dönemlerde bölgeye gelmiş ve bir mağaraya sığınmıştır.
Daha sonraki dönemlerde bu mağaranın üzerine bir kilise inşa edilmiştir. Bugün yıkıntısı görülebilen kilise, 5. Yy.da yapılmış bir Bizans eseridir. Sadece apsisinin ( yay duvarı ) bir kısmı ayakta olan kilisenin yanı sıra çevreye serpilmiş şekilde, Kapalı sarnıç, Adak kilise ve hamam gibi yapılara ait kalıntılar da görülebilmektedir.
Kaynaklar
1 - Türkiye Tarihi Yerler Kılavuzu Orhan Bayrak sayfa 244
2 - Silifke broşürü Celal Taşkıran

SELEUCIA ANTİK KENTİ
Bugünkü adı Silifke olan kent, Mersin ilinin bir ilçesidir. MÖ 3. yy.da, Roma'lı komutan Selecus tarafından kurulan kentten bugün geriye fazlaca bir şey kalmamıştır. Görülebilecek başlıca eserler arasında, Silifke'ye hakim bir tepe üzerinde yer alan Silifke kalesi ( Bizans dönemi ), Göksu nehri üzerinde bulunan Calycadnus Köprüsü ( Taşköprü ), İnönü caddesinde yer alan, 2. yy.da yapılmış Roma tapınağı sayılabilir.
Kaynaklar
1 - Gezi rehberi 1995 sayfa 386
2 - Türkiye Tarihi Yerler Kılavuzu Orhan Bayrak sayfa 224
3 - Silifke Bröşürü Celal Taşkıran
4 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 549
5 - Arkeoloji Cevdet Bayburtluoğlu sayfa 244
6 - Türkiye'deki Tarihsel Anıtlar Bilge Umar sayfa 144

GÖKSU DELTASI
Göksu nehrinin Akdeniz'e döküldüğü yerde, Silifke'den yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan delta, ülkemizin önemli sulak alanlarından ve kuş gözlem bölgelerinden biridir. Göksu Deltası'nda 310 kuş türü saptanmıştır.
Silifke'den güneye doğru giden 10 km.lik asfalt yol, kurtuluş köyüne ulaşır. Köyden itibaren deniz kenarına doğru inen toprak yol, önce Paradeniz Gölü'ne ulaşır. Gölün kenarında bir dalyan mevcuttur. Dalyandan itibaren İncekum burnuna doğru kumulların arasından ilerlenir ve Akgöl sağımızda kalacak şekilde, gölün yanından geçilip uçak pisti ve Denizkent yazlık evlerinin bulunduğu kumsala ulaşılır. Buradan devam edilirse SEKA kağıt fabrikası yanından Taşucu - Silifke yoluna çıkmak mümkündür.
Kaynaklar
1 - Türkiye'nin Sulak Alanları TÇV yayını sayfa 121
2 - Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları DHKD yayını sayfa 104
3 - Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları DHKD yayını sayfa 197
4 - Atlas Dergisi sayı 23

IMBRİOGON ANTİK KENTİ
Mersin ili, Silifke ilçesi, Demircili köyünde bulunmaktadır. Silifke'nin içinden ayrılan Kırobası yolu ( Uzuncaburç yolu ) takip edilerek, Silifke çıkışından 7 km sonra Demircili köyüne ulaşılmaktadır. Kalıntılar, köyün içinden geçen yolun her iki tarafına dağılmış durumdadır. Roma döneminde yapılmış tapınak şeklindeki anıt mezarların üzerinde insan ve hayvan kabartmaları bulunmaktadır. Yolun solunda tarlalar arasında bulunan bu çifte anıt mezarlar görülmeye değerdir.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 386

DİOCAESAREA ANTİK KENTİ
Mersin ili, Silifke ilçesi, Uzuncaburç köyü bitişiğindedir. Silifke'nin içinden ayrılan Kırobası yolu takip edilerek, Silifke çıkışından 30 km sonra Uzuncaburç'a ulaşılmaktadır. Kırobası yolu, Kırağıbucağı köyü üzerinden sağa ayrılan yolla terk edildikten sonra 4 km daha ilerlenip antik kente ulaşılır. Yol, oldukça düzgün ve manzaralıdır.
Diocaesarea, önceleri Olba antik kentinin kutsal alanı iken Roma döneminde ayrı bir şehir haline gelmiştir. Kente, sütunlu caddeye açılan anıtsal bir kapıdan girilmektedir. Zeus Olbıos Tapınağı, Şans tanrıçası Tyche adına yapılan Şans tapınağı, çeşme yapısı ( Nymphaion ), tiyatro, kuzey kent kapısı ve Uzuncaburç'a adını veren 22 m yüksekliğindeki burç ile daha güneyde yer alan anıtsal mezar görülmeye değer yapılar arasındadır.
Kaynaklar
1- Gezi rehberi 1995 sayfa 387
2- Arkeoloji Cevdet Bayburtluoğlu sayfa 232 ve 239
3 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 550
4 - Türkiye'deki Tarihsel Yerler Kılavuzu Orhan Bayrak sayfa 247
5 - Türkiye'deki Tarihsel Anıtlar Bilge Umar sayfa 142
6 - Uzuncaburç Broşürü Celal Taşkıran

OLBA ANTİK KENTİ
Mersin ili, Silifke ilçesi, Ura köyü bitişiğinde yer almaktadır. Silifke'ye olan uzaklığı 34 km.dir. Uzuncaburç'un hemen girişinden sağa ayrılan 4 km.lik yolla Ura köyüne ve hemen bitişiğinde yer alan Olba antik kentine ulaşılır. Roma döneminden kalma kentte, akuadük'e ( su kemeri ) ait görkemli kalıntılar, çeşme ( nympeion ) kaya mezarları ve tiyatroya ait kalıntılar görülebilir.
Kaynaklar
1- Gezi rehberi 1995 sayfa 387
2- Arkeoloji Cevdet Bayburtluoğlu sayfa 232 ve 239
3 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 550
4 - Türkiye'deki Tarihsel Yerler Kılavuzu Orhan Bayrak sayfa 247
5 - Türkiye'deki Tarihsel Anıtlar Bilge Umar sayfa 142
6 - Uzuncaburç Broşürü Celal Taşkıran

DİLEK ( NARLIKUYU ) MAĞARASI
Mersin ili, Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu mevkiindedir. Silifke - Mersin yolunun 19.km.sinden sola ayrılan 2 km.lik yol ile ulaşılmaktadır. Turizme açık olan mağaranın giriş ağzı üzerinde bir bina bulunmaktadır. Binadan girilen mağara, 20 m kadar dik bir inişle başlamaktadır. Bu inişe demir merdiven yapılmıştır. Mağaranın toplam uzunluğu 200 m kadardır. Oluşum açısından hayli zengindir. İçinde beton yollar, merdivenler ve ışıklandırma mevcuttur.
Kaynak
1- Türkiye Mağaraları Temuçin Aygen sayfa 44

CENNET VE CEHENNEM MAĞARASI
Mersin ili, Silifke ilçesi, Narlıkuyu mevkiindedir. Silifke - Mersin yolunun 19. Km.sinden sola ayrılan 2 km.lik yolla ulaşılmaktadır.

CENNET MAĞARASI
Çöküntü bir alanın altında gelişmiş 275 m uzunluğa sahip cennet mağarasına oldukça geniş bir ağızdan girilmektedir. Çoğu antik dönemden kalma 300 basamaktan oluşan bir merdivenden inilerek mağara giriş ağzına ulaşılmaktadır. Basamaklar mağaranın içine doğru devam etmekte ve 150 basamak daha inilmektedir. Mağara içi zemin hayli kaygan ve hafif çamurludur. Mağaranın sonundan bir yer altı deresine ait su sesi gelmektedir.

MERYEM ANA KİLİSESİ
Cennet mağarası giriş ağzında, Meryem Ana adına 5 ya da 6. yy.da yapıldığı tahmin edilen bir kilise yer almaktadır. Kilisenin giriş kapısı üzerinde 4 satırlık Grekçe yazıttan Paulus adında biri tarafından Meryem Ana adına yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kubbesi içindeki frekslerden bugüne görünür fazla bir şey kalmamıştır.

CEHENNEM MAĞARASI
Cennet mağarasının 75 m kadar doğusunda bulunmaktadır. Dar ve dik bir obruk şeklindedir. Batı ucu 80 m, doğu ucu 110 m derinliğe sahiptir. İniş yapılacaksa batı kenarı daha uygundur. Ancak SRT malzemesi kullanarak inilebilir. Antik dönemde günah işleyenlerin atıldığı bir çukur olarak kullanıldığı söylenmektedir.

ZEUS TAPINAĞI VE KİLİSE
Cennet mağarasının güney ucunda Helenistik dönemde, Dor yapı düzenine göre yapılmış olan tapınak, tanrı Zeus'un bir dev olan Typhon'a karşı kazandığı zaferin anısına yapılmıştır. Tapınağın kuzey duvarının doğuya bakan yüzünde Roma döneminde görev yapmış 130 din adamının ve zamanın büyüklerinin adları yazılıdır. Hristiyanlık döneminde tamamı yıkılan tapınağın yerine bazilika biçiminde bir kilise inşa edilmiştir. Kilisenin 4 ya da 5. yy.da inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Kaynaklar
1- Gezi Rehberi 1995 sayfa 388
2 - Atlas Dergisi sayı 13
3- Türkiye Mağaraları Temuçin Aygen sayfa 44
4 - Cennet - Cehennem Broşürü Celal Taşkıran
5 - Türkiye Tarihi Yerler Kılavuzu Orhan Bayrak sayfa 245

ADAMKAYALAR VADİSİ
Mersin ili, Silifke ilçesi, Kızkalesi beldesi sınırları içinde bulunmaktadır. Silifke - Mersin yolunun 24. Km.sinde yer alan Kızkalesi'nin içinden sola ayrılan 7 km.lik yol, Adamkayalar vadisine ulaşır. Kızkalesi çıkışından 5 km sonra soldan ayrılan ve daha çok jeep türü araçlar için uygun olan 2 km.lik yola girmek gerekmektedir. Bu 2 km.lik bölüm, bir uçurumun kenarında son bulmaktadır. Burada, aşağıdaki Şeytanderesi kanyonunun manzarası etkileyicidir. 17 insan ve 1 dağ keçisi kabartmasının yer aldığı Roma dönemine ait nekropol ( mezarlık ) alanına, uçurumun solundan aşağıya inişi sağlayan antik dönemden kalma kayalara oyulmuş basamaklar aracılığı ile ulaşılabilmektedir.
Kaynaklar
1- Gezi Rehberi 1995 sayfa 388
2 - Atlas Dergisi sayı 13
3 - Kızkalesi Broşürü Celal Taşkıran

KORYKOS ANTİK KENTİ
Mersin ili, Silifke ilçesi, Kızkalesi beldesi bitişiğinde yer almaktadır. Silifke çıkışından 24 km sonra Kızkalesine gelinmektedir. Kızkalesinde iki kale bulunmaktadır. Biri, denizin içinde ve kıyıdan yaklaşık 300 m ilerde bir ada üzerinde kurulmuştur. Diğeri hemen kıyıdadır. Her iki kale arasında kalıntıları bugün kısmen belli olan bir bağlantı yolu olduğu bilinmektedir. Her iki kale de 12. yy.da Korykos'u korumak amacı ile inşa edilmiştir.
Korykos antik kenti, kıyıdaki kale çevresinde ve bugünkü karayolunun sol tarafında yayılım göstermektedir. Roma döneminde işlek bir liman olan Korykos'da Kalelerin dışında bugün görülebilen kalıntılar, eski mezarlık ( nekropol ) alanı, ( kıyıdaki kalenin karşısından yolun solundan başlayıp doğuya doğru geniş bir yayılım gösterir ) ve kiliselerdir. Kiliselere ulaşabilmek için kıyıdaki kaleden Mersin yönüne 2 km ilerleyip, OPET benzinliğinin tam karşısından sola giren Yüksekmahalle köyü yoluna girip 500 m daha devam etmek gerekmektedir. Büyük kilise, Manastır kilisesi, Haç biçimli kilise ve Şehitlik kilisesi olmak üzere 4 kilise görülebilir.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 388
2 - Türkiye Tarihi Yerler Kılavuzu Orhan Bayrak sayfa 246
3 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 551
4 - Arkeoloji Cevdet Bayburtluoğlu sayfa 236
5 - Kızkalesi Broşürü Celal Taşkıran

ELAIUSSA - SEBASTE ANTİK KENTİ
Mersin ili, Erdemli ilçesi, Ayaş köyü sınırları içersindedir. Silifke - Erdemli yolunun 29. Km.sinde Ayaş köyünden geçilmektedir. Antik kentin kalıntıları köy ile iç içedir. (kalıntıların Kızkalesi'ne olan uzaklığı 5 km.dir) MÖ 2.yy.da kurulduğu tahmin edilen kent, Roma döneminde parlak bir ada kentidir. MS 6.yy.da, limanın kumla dolması sonucu kent önemini yitirmiştir.
Karayolunun sağ tarafında, bugünkü yarımada üzerinde, daha önceki sarayın üzerine yapılmış olan kilise ve aquadüke ait kalıntılar görülebilir. Yolun sol tarafında ise, köye girişte biraz yukarıda, Roma tapınağına ait kalıntılar, tiyatro ve anıtsal mezar yapıları görülebilmektedir. Gezdiğimiz dönemde kentte kazı çalışmaları yürütülmekteydi.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 388
2 - Arkeoloji Cevdet Bayburtluoğlu sayfa 229
3 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 552
4 - Atlas Dergisi sayı 13
5 - Türkiye'deki Tarihsel Anıtlar Bilge Umar sayfa 141

KANYTELİS ( NEOPOLİS ) ANTİK KENTİ
Mersin ili, Erdemli ilçesi, Kanlıdivane köyü sınırları içinde yer alan antik kente, Kızkalesi'nden Mersin yönüne doğru giderken 9.km.den sola ayrılan 4 km.lik yol ile ulaşılmaktadır. Erdemli'ye olan uzaklığı ise, yaklaşık 19 km kadardır. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan antik kent, derin bir çöküntü alanının ( yaklaşık 40 m ) etrafında kurulmuştur. Görülebilecek yapılar arasında, 5.yy.a ait bazilika, helenistik kule, kaya mezarları, lahitler, anıtsal mezarlar ve sarnıçlar sayılabilir.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 389
2 - Türkiye Tarihi Yerler Kılavuzu sayfa 245
3 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 552
4 - Atlas Dergisi sayı 13

POMPEİPOLİS ANTİK KENTİ
Mersin ili, Viranşehir ilçesi sınırları içersindedir. Erdemli çıkışından 25 km sonra sağda Viranşehir ayrımına ulaşılır. Ayrımdan 2 km içeri girildiğinde Pompeipolis antik kentine ait sütunlu cadde ile karşılaşılır. Kalıntıların Mersin'e olan uzaklığı 5 km.dir.
Bugün 40 sütunu ayakta olan ve denize doğru inen caddenin, 200 sütunlu olduğu bilinmektedir. Antik kentten bugüne kalan tek kalıntı bu caddedir. Bir Roma kenti olan Pompeipolis, en parlak döneminde 250.000 nüfusa sahip bir kentti. 6.yy.da yaşanan büyük bir deprem sonucu kent tamamen yok oldu.
Kaynaklar
1 - Gezi Rehberi 1995 sayfa 389
2 - Anadolu Uygarlıkları Ekrem Akurgal sayfa 552

EMLİ VADİSİ VE SARIMEMETLERİN YURDU
Emli vadisi, Aladağlar'ın en tanılmış vadisidir. Vadinin girişinde yer alan Sarımemetlerin yurdu olarak adlandırılan kamp yeri 1850 m rakımdadır. Aladağlar'ın, Sokullupınar ve Yedigöller'le birlikte en bilinen ve en çok kullanılan sabit kamp yeridir. Aladağlar'ın batıya bakan bu derin vadisi, dağın bu yüzündeki tek ormanlık alanı da barındırır. Kamp yerinde sürekli su bulmak mümkündür. Göçerlere ait çadırların yanı sıra, SOBEK TUR'a ait sabit kamp çadırları da vardır. Kamp yerine kadar düzgün toprak zeminli bir yol mevcuttur. Kamp yerinin ana yola olan uzaklığı 9.5 km.dir.
Ankara yönünden gelirken Çamardı'na 7 km kala soldan Çukurbağ köyü yolu ayrılıyor. Köy, ayrımdan 1 km içerde bulunuyor. ( ayrımda tabela var) Bu ayrımdan girip 500 m ilerledikten sonra sağdan Martı mahallesine giden yol ayrımı var. ( ayrımda tabela var ) Bu ayrımdan sağa döndükten 1 km sonra martı mahallesinden geçiliyor. Martı'dan 3 km sonra bir köprünün üzerinden geçiliyor. Köprüden 500 m sonra yol ikiye ayrılıyor. Sağa ayrılan yola girip 4.5 km ilerlenirse Sarı mehmetler sabit kamp alanına ulaşılıyor. ( rakım 1850 m )

KIBRIS

GENEL BİLGİ
TC vatandaşları pasaportsuz giriş çıkış yapabiliyorlar. Nüfus cüzdanı göstermek ve pasaport yerine geçen matbu bir forma giriş ve çıkışlarda damga bastırmak yeterli oluyor. Eskiden ödenen "Konut Fonu" kaldırılmış durumda. "Ancak ayak bastı parası" şeklinde ufak vergiler ve "Emniyet teşkilatına yardım" adı altında bazı bağışlar alıyorlar. Kıbrıs'ta TL geçerli. Rum tarafına geçiş yasak.
Kıbrıs'a ulaşım için uçakla gidilecekse, THY ve KTHY Ercan Havaalanı'na her gün sefer yapıyorlar. ( Ercan Havaalanı, Lefkoşe'ye yakın ) Deniz yolu ile gidilecekse, Taşucu'ndan ve Mersin'den hemen her gün seferler var. Taşucu'ndan Girne'ye, Mersin'den Gazimağusa'ya gidiliyor. Denizcilik işletmelerinin gemilerinin yanı sıra özel şirketlere ait gemilerde aynı hatlarda sefer yapıyor. Özel şirketler daha kısa zamanda gidiyor ve daha rahat, ancak diğerine göre biraz pahalı. Gene de Denizcilik İşletmelerini kesinlikle tercih etmemenizi öneririz.

GİRNE
Kıbrıs'ın turizm merkezi olduğunu söylenebilir. Girne limanı, Antalya Kaleiçi'ni andıran havası ile en çok gezilen yerlerden biri. Liman ucunda yer alan Girne Kalesi, Girne'de tarihi bir merkez durumundadır.

GİRNE KALESİ
7.yy.da kenti Arap korsanlardan korumak amacı ile yapılan kale, 1192 - 1489 yılları arasında Fransız Lüziyenlerin elinde kaldı. 1373'de Ceneviz saldırısında tamamen yıkıldı. 1489 da adayı tamamen ele geçiren Venedikliler tarafından yeniden yapıldı. 1570 yılında Osmanlı donanması kaleyi kuşattı ve kalenin teslim olması üzerine Osmanlı dönemi başladı.
Kalenin etrafı bir hendekle çevrili durumda. Hendeğin üzerinden geçen bir köprü ile kaleye giriliyor. Hemen girişte, Kıbrıs'ın fethi sırasında şehit olan Osmanlı amirali Cezayirli Sadık Paşa'ya ait bir sanduka var. Kalenin ilginç bölümlerinden biri de Gemi Batığı Müzesi.

HALK SANATLARI MÜZESİ
Limanın içindedir tipik bir 18.yy Kıbrıs evi müze haline getirilmiştir.
ARKHANGELOS KİLİSESİ ( İkon Müzesi )
İlginç çan kulesi ile Girne'de diğerlerinden ayırt edilebilir. Girne çevresinden toplanan ikonaların sergilendiği bir müzedir.
GAZİMAĞUSA ( FAMAGUSTA )
Venedikliler döneminde güçlendirilen kalenin içinde kalan eski kent, bugün alış veriş ve turizm merkezi durumundadır. Kenti çevreleyen surlar ve surların içinde kalan bir çok kilise görülmeye değerdir. Kiliselerdeki gotik mimari tarz dikkat çekicidir.
OTELLO KULESİ
Kenti çevreleyen surların özel bir bölümüdür. 1492 yılında yaklaşan Osmanlı tehlikesine karşı Venediklilerce topçu bataryası haline dönüştürülmüştür.
SAİNT NİCOLAS KATEDRALİ ( LALA MUSTAFA PAŞA CAMİSİ )
Lüziyenler döneminde 1298 - 1312 yılları arasında yapılmış Akdeniz'in en güzel gotik yapılarından biridir.
PROVEDİTORE SARAYI VE NAMIK KEMAL ZİNDANI
Venedik krallık sarayı olarak kullanılmış bu yapıda, Salamis antik kentinden getirilmiş 4 granit sütun ön cephede yer almaktadır. Yapının içinde Namık Kemal'in 1873 yılında adada sürgün olarak bulunduğu dönemde kaldığı zindan da bulunmaktadır.
SAİNT FRANCİS KİLİSESİ
Proveditore Sarayı'nın hemen bitişiğindedir. 1300 yılında yaptırılmıştır.

NOT
Saint George of the Greeks Kilisesi, Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi ( Sinanpaşa camisi ), Nestorgen Kilisesi, Saint George of the Latins Kilisesi ve İkiz Kiliseler Gazimağusa'da görülebilecek diğer yapılardır.

SALAMİS ANTİK KENTİ
Gazimağusa'dan kuzeye Dipkarpaz'a doğru devam eden yol üzerinde, Gazimağusa çıkışından yaklaşık 8 km sonra, sağdan ayrılan 2 km.lik yol ile ulaşılmaktadır. Deniz kenarına kurulmuş olan Salamis'in geçmişi MÖ 11.yy. a kadar uzanmaktadır. 648 yılında terk edildiği bilinen Salamis'te bugün görülebilen kalıntılar arasında, hemen girişte yer alan gimnazyum, tiyatro, Kampanopetra Bazilikası ( denize daha yakın bir alanda ), Aya Epiphanios Bazilikası, su deposu, agora, Zeus tapınağı ve kral mezarları sayılabilir.
Tüm Kıbrıs için kaynaklar
1- Kuzey Kıbrıs Kültürler Mozaiği K.Kıbrıs Müze Dostları Derneği Yayını
2- Atlas Dergisi sayı 15
3- Globe Dergisi sayı 3
4- Amfora Dergisi sayı 12
5- Kuzey Kıbrıs Oteller Rehberi Otelciler Birliği Yayını OR.


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...