AKDENİZ BÖLGESİ ARKEOLOJİK GEZİSİ
( KÖYCEĞİZ - FİNİKE ARASI )

Katılan Kişiler
Yavuz İŞÇEN
Ayça OLCAYTU

Gidilen Yerler
Aphrodisias (Geyre Köyü)
Kaunos (Dalyan)
Kayaköy (Fethiye)
Kelebekler Vadisi (Ölüdeniz)
Tlos (Yaka Köy)
Saklıkent Kanyonu (Fethiye)
Pınara (Minare Köyü)
Letoon (Bozoluk Mevkii, Karadere Köyü)
Xanthos (Kınık Köyü)
Patara (Gelemiş)
Antiphellos (Kaş)
Teimiussa (Üçağız)
Simena (Kaleköy)
Kekova Adası (Batık Şehir)
Noel Baba Kilisesi (Demre / Kale)
Myra (Demre / Kale)
Limyra (Turunçova)
Arykanda (Arif Köyü)

Gidilen Araç
Lada Niva Jeep (Yavuz).

Gidiş Tarihi
14 Eylül 1996 Saat 08.00 Ankara çıkış.

Dönüş Tarihi
22 Eylül 1996 Saat 22.00 Ankara varış.

Toplam Süre
8 gün 14 saat.

Toplam Yapılan Km.
2,375 km.

Gezinin Amacı
Akdeniz Bölgesi'nde arkeolojik ve doğal amaçlı bir gezi yapmak.

GEZİ GÜNCESİ

14 Eylül 1995 Cumartesi
Sabah 08.00'da Ayça, Özerk ve Yavuz'dan oluşan üç kişilik ekibimizle, aynı gün evlenecek olan arkadaşımız Süha Aktan'ın düğününe katılmak üzere Ankara'dan Bursa yönüne hareket ettik. Ankara - Bursa arası 380 km. Düğünün yapılacağı ve aynı zamanda Süha'nın evini inşa ettiği köy olan Dürdane Köyü Bursa'nın 18 km. dışında, Gemlik - Yalova - İstanbul hattı üzerinde bulunuyor. Saat 16.00'da Dürdane Köyü'ne gidip, daha önceden köye gelmiş olan Barina ve Rüştü ile buluştuk. Süha'nın evinin üst katında yere uzanıp bir süre dinlendikten sonra hazırlanan düğün yemeğini yedik. Akşam 19.00 sıralarında düğün başladı.
Kıyılan nikahın benim için ilginç yanı Süha'nın nikah şahidi olarak masaya oturmam oldu. Keman, klarnet ve dümbelekten oluşan saz heyeti bir süre herkesi oynattıktan sonra düğünün köydeki kısmı sona erdi. 22.30'da Bursa'da, düğünün ikinci kısmı başladı. Yemekli ve içkili olan bu bölüm, Türk Sanat Musikisi çalan ve söyleyen bir saz heyetinin eşliğinde devam etti. Saat 24.00 sıralarında bizim ekiple, Dürdane Köyü'ne geri döndük. Süha'nın kayınvalidesinin evinde kalmamız için yoğun ısrarına karşın bahçeye çadır kurarak geceyi geçirdik.

15 Eylül 1996 Pazar
Sabah 08.00'da kalktık. Çadırlarımızı topladıktan sonra Süha'nın kayınvalidesinin evinde, Uludağ'ın bulutlar arasındaki yemyeşil manzarasını seyrederek hep birlikte güzel bir kahvaltı yaptık. Kahvaltıdan sonra Ayça ve ben, Akdeniz Bölgesi'nde yapmayı planladığımız bir haftalık tatili gerçekleştirmek üzere köyden ayrıldık. Saat 09.40'da Dürdane Köyü'nden hareket edip, Aphrodisias'a gitmek üzere yola koyulduk.
Dürdane Köyü - Bursa arası : 18 km.
Bursa - Orhaneli arası : 50 km.
Orhaneli -Harmancık arası : 38 km.
Harmancık - Dağardı arası : 57 km.
Dağardı - Simav arası : 43 km.
Simav - Uşak arası : 85 km.
Uşak - Çivril arası : 55 km.
Çivril - Denizli arası : 90 km.
Denizli - Tavas arası : 47 km.
Tavas - Aphrodisias arası : 38 km.
TOPLAM :521 km.
Dürdane Köyü çıkışından itibaren toplam 521 km. yol aldıktan sonra 19.00'da Aphrodisias'a ulaştık. Gün boyunca izlediğimiz yol hattı oldukça manzaralı ve ormanlıktı. Bursa çıkışından 18 km. sonra (Orhaneli'ne 38 km. kala) Doğancı Baraj Gölü'nün yanından geçtik.
Geceyi, Aphrodisias'ta kötü sayılabilecek bir pansiyonda geçirdik.

16 Eylül 1996 Pazartesi
Sabah kahvaltımızı bir piknik yerinde, kendi demlediğimiz çay ve Ankara'dan getirdiğimiz malzemeler eşliğinde güneşe nazır bir şekilde yaptıktan sonra Aphrodisias'ı gezmeye başladık. Ülkemizin en düzgün ve bakımlı ören yerlerinden biri olan Aphrodisias'a daha çok günübirlik turlarla pekçok insan geliyor. Bunların hemen hepsini yabancılar oluşturuyor. Aphrodisias'ı hakkınca gezebilmek için en az 3 saate ihtiyaç var. Ören yeri içindeki küçük müzeyi sakın görmemezlik etmeyin, çünkü çok güzel heykeller göreceksiniz. Öğlen üzeri Aphrodisias'taki gezimizi bitirip, Köyceğiz'e gitmek üzere yola çıktık.
Aphrodisias - Tavas arası : 38 km.
Tavas - Kale arası : 23 km.
Kale - Muğla arası : 85 km.
Muğla - Gökova arası : 24 km.
Gökova - Köyceğiz arası : 35 km.
Aphrodisias - Köyceğiz arası toplam:205 km.
Yolculuk sırasında Gökova'da okaliptus ağaçları ile sınırlanmış yolun sonundaki küçük kahvede, daha önceki gezilerden adet edindiğimiz üzere köpüklü ayran içmeyi ihmal etmedik. Akşam üzeri saat 17.00'da Köyceğiz'e ulaştık. Ertesi sabah gerçekleştireceğimiz tekne gezisinin organizasyonunu yaptıktan sonra Köyceğiz'e gidenlere tavsiye edebileceğimiz Fulya Pansiyon'a yerleştik. Köyceğiz'in oldukça tenha ve sakin oluşu dikkatimizi çekti.

17 Eylül 1996 Salı
Sabah saat 10.00'da günübirlik tekne turlarına katıldık. Saat 10.00 - 18.00 arasında devam eden bu turlarda önce Köyceğiz Gölü'nün karşı kıyısındaki Sultaniye Kaplıcaları'na uğranıyor ve kısa bir mola veriliyor. Buradan kanallara girilerek Dalyan'dan geçildikten sonra İztuzu Kumsalı'na gidiliyor. İztuzu Kumsalı, Caretta Caretta'ların yumurtlama alanı olduğundan koruma altında; ancak yine de kumsal olarak kullanılıyor. İztuzu Kumsalı'nda uzunca bir yüzme ve yemek molası veriliyor. Daha sonra dönüş başlıyor. Dalyan'a doğru gidilirken Kaunos Antik Kenti'ne uğranıyor. Burayı gezmek için kısa bir mola verildikten sonra kanalları takiben devam edilerek "Çamur Banyosu"na uğranıyor. Bu son duraktan sonra da Köyceğiz'e geri dönülüyor. Bizler de turun rotası üzerindeki bu yerleri gezdikten sonra Köyceğiz'den saat 18.30'da Sarıgerme'ye gitmek üzere ayrıldık.
Köyceğiz'den Ortaca yönüne doğru gidilirken, Köyceğiz çıkışından 6 km. sonra sağdan Dalyan'a giden yol ayrımı var. Ayrımdan itibaren 14 km. devam edildiğinde Dalyan'a ulaşılıyor.
Köyceğiz - Ortaca arası : 16 km.
Ortaca - Sarıgerme yol ayrımı arası : 3 km.
Ayrım - Sarıgerme arası : 16 km.
Köyceğiz - Sarıgerme arası toplam :35 km.
Köyceğiz'den Fethiye yönüne devam ettik. Köyceğiz çıkışından 16 km. sonra Ortaca'ya geldik. Ortaca'yı 3 km. geçtikten sonra sağdan ayrılan Sarıgerme yoluna girdik. Ayrımdan 16 km. sonra Sarıgerme'ye ulaştık.
Sarıgerme, ince kumlu uzun kumsalı ile dikkatimizi çekti. Yapılaşma fazla olmamakla birlikte lüks sayılabilecek dükkanlar bulunuyor. Deniz kenarında belediyeye ait güzel bir piknik alanı ve plaj var. Burada çadır ile kalamayacağımızı öğrenmemiz üzerine Sarıgerme'nin uzun kumsalını ikiye bölerek denize dökülen Sarısu Deresi'nin diğer tarafına giderek buraya çadır kurduk.

18 Eylül 1996 Çarşamba
Sabah kahvaltı yapmaksızın saat 08.00'da Göcek'e gitmek üzere yola çıktık.
Sarıgerme - Fethiye anayolu arası : 12 km.
Anayol - Göcek arası : 15 km.
Sarıgerme - Göcek arası toplam : 27 km.
Sarıgerme'ye geldiğimiz yolu kullanmaksızın, 4 km. daha kısa olan ve Dalaman üzerinden geçen arayolu tercih ederek Sarıgerme çıkışından 12 km. sonra Fethiye anayoluna çıktık. Fethiye yönüne döndükten sonra "Göcek Geçidi" denilen virajlı tırmanış ve inişi takiben Göcek'e ulaştık.
Göcek, çok fazla sayıda yatın demirlediği büyük marinası ile dikkatimizi çekti. Önce pastaneden aldığımız börek ve elmalı pasta ile çay eşliğinde daha sonra da gözleme ve ayranla karnımızı doyurup Fethiye'ye gitmek üzere yola çıktık. Göcek çıkışından 35 km. sonra Fethiye'ye ulaştık.
Fethiye'nin içinde kalmaksızın Kayaköy'ü görmek üzere hareket ettik. Kayaköy'e gitmek için Ölüdeniz yolu takip ediliyor. Fethiye - Ölüdeniz arası 12 km. Ölüdeniz'e gelmeden, Fethiye çıkışından 8 km. sonra sağdan Hisaraönü Köyü yolu ayrılıyor. Bu ayrımdan girilip 5 km. daha devam edilirse eski bir Rum köyü olan ve bugün terkedilmiş durumda bulunan Kayaköy'e ulaşılıyor. Kayaköy'ü gezdikten sonra yüzmek için Ölüdeniz'e doğru devam ettik.
Göcek - Fethiye arası : 35 km.
Fethiye - Hisarönü Köyü arası : 8 km.
Hisarönü Köyü - Kayaköy arası : 5 km.
Hisarönü Köyü - Ölüdeniz arası : 4 km.
Fethiye - Ölüdeniz arası toplam : 12 km.
Ölüdeniz'de uzun bir yüzme molası verdik. İki kişilik su bisikletlerinden kiralayarak tüm Ölüdeniz'i dolaştık. Akşam üzeri denizden çıkıp, Kelebekler Vadisi'ni görmek üzere hareket ettik. Kelebekler Vadisi'ne Ölüdeniz'den günübirlik tekne turları düzenleniyor. Ancak, bu tura ayırabilecek zamanımız olmadığından Kelebekler Vadisi'ne karayolu ile gitmeyi tercih ettik.
Bunun için, Ölüdeniz'in hemen içinden Robinson Club'e giden yolu takiben ayrılmak gerekiyor. Bu yol takip edildiğinde Ölüdeniz çıkışından 10 km. sonra Faralya Köyü I. Mahallesi'ne ulaşılıyor. Bu mahallede, köy camisinin hemen yanından aşağı doğru inen patika takip edildiğinde Kelebekler Vadisi'ne doğru iniş başlıyor.
I. Derece Doğal SİT Alanı olarak kabul edilen vadiye köyden iniş biraz zahmetli. Bizler, havanın kararmak üzere olması nedeniyle bu inişi yapmayıp vadiyi yukarıdan seyretmekle yetindik. Geldiğimiz yolu takiben Ölüdeniz'e dönüp, açık büfe usulü servis yapan bir lokantada balık ve rakı sofrası kurduk. Geceyi Ölüdeniz'de, bir pansiyonda geçirdik.

19 Eylül 1996 Perşembe
Tlos antik kentine gitmek üzere Ölüdeniz'den sabah saat 09.30'da hareket ettik. 12 km. yol aldıktan sonra Fethiye'ye geldik. Fethiye'den Korkuteli - Antalya hattını takip ettik. Kaş - Antalya ayrımına sapmaksızın, Eşen Deresi üzerindeki köprüden geçtikten sonra sağdan Saklıkent yolu ayrılıyor. Fethiye çıkışından 23 km. sonra bu ayrımdan sağa döndük. Ayrımdan itibaren 8 km. gittikten sonra soldan Tlos antik kentine giden yol ayrılıyor. Ayrımdan 4 km. sonra sağda Tlos kalıntıları ile karşılaştık.
Tlos antik kentini gezdikten sonra, aynı yolda sapmaksızın 2 km. daha devam edildiğinde "Yaka Park" denilen, çınarlar altında, kaynak sularının arasında kurulmuş alabalık üretme tesisinin de yer aldığı bir park bulunuyor. Parkın açık hava barı ve lokantası da var. Ancak biz, gözlemesini tatmasını öneririz. Yörede turist dolaştıran turlar Yaka Park'ta öğlen yemeği molası veriyorlar.
Biz de Yaka Park'ta gözleme yiyip çay içtikten sonra geldiğimiz yoldan geri dönerek 6 km. daha devam edip Saklıkent yol ayrımına çıktık. Ayrımdan sola dönüp 13 km. daha devam ettiğimizde Saklıkent'e ulaştık. Saklıkent Kanyonu'nda yürüyüşümüz gidiş ve dönüş iki saat sürdü.
Kanyondan çıktıktan sonra Kınık Köyü'nde bulunan Xanthos kalıntılarını gezmek üzere hareket ettik. Xanthos'a gitmek için Saklıkent'e geldiğimiz yönde devam ederek yeni açılan 5 km.lik yolu geçip, 15 km. kadar asfaltta devam ettikten sonra direkt olarak Xanthos kalıntılarının içine ulaştık.
Akşam üzeri Xanthos antik kentini gezip, geceyi geçirmek üzere Patara'ya hareket ettik. Patara'ya gitmek için önce Kınık Köyü'nden geçtik. 7 km. devam ettikten sonra sağdan Patara yolu ayrıldı. Ayrımdan 3 km. sonra Patara yerleşim yerine (Gelemiş Köyü), 4 km. sonra Patara antik kentine, 5 km. sonra da kumsala ulaşılıyor. Patara kumsalı, Caretta Caretta'ların üreme bölgesi olduğundan kamp yapmak yasak. Geceyi, Patara yerleşim yerindeki pansiyonlardan birinde geçirdik.

20 Eylül 1996 Cuma
Sabah bakkaldan ekmek alıp, kendi demlediğimiz çayla pansiyonun balkonunda güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra Patara antik kentini gezmek üzere hareket ettik. Dağınık bir yerleşim şekli gösteren Patara antik kenti, kendisini örtmeye çalışan kumların istilasına uğramış durumda. Kenti gezdikten sonra, yüzmek için 1 km. ileride bulunan kumsala gittik. Patara kumsalı oldukça büyük, uzun ve güzel bir kumsal. Buradaki yüzme molamız sırasında rüzgarın kumları taşıdığına bizzat şahit olduk. Patara'dan öğlene doğru ayrılıp, Pınara ve Letoon antik kentlerini gezmek üzere yola koyulduk.
Bir gün önce Xanthos'a ulaşmak için kestirme olan ara yolu kullanmamız nedeniyle bu iki antik kente uğrayamamıştık. Bugün, bu kentlere gidebilmek için kısa bir geri dönüş yaparak ana yoldan Fethiye yönüne döndük.
Gidiş yönümüze göre Eşen'i 2 km. kadar geçince soldan ayrılan Minare Köyü yoluna saptık. Ayrımdan 4 km. sonra Minare Köyü'ne ulaştık. Köyün hemen girişinden soldan ayrılan toprak yola girip 2 km. daha gittikten sonra Pınara antik kentine ulaştık. Kenti gezip, 6 km. uzaklıkta bulunan Fethiye - Kaş anayoluna çıktık. Kaş yönüne döndükten 16 km. sonra sağdan Letoon yolu ayrılıyor. Ayrımdan girip 4 km. ilerledik ve Letoon antik kentine ulaştık.
Letoon'u gezdikten sonra tekrar anayola çıktık ve Kaş yönüne devam ettik (Eğer Letoon'dan denize doğru inilirse, kumların seraları örtmesi tehditine karşı yapılmış olan ağaçlandırılmış bölüm içinden geçilerek büyük bir kumsala çıkılmaktadır. Burada herhangi bir tesis bulunmamaktadır.).
Anayola çıktıktan 1 km. sonra Kınık Köyü'ne, köyden 1 km. ileride ise Xanthos yol ayrımına ulaştık (ayrımdan 1 km. sonra antik kente ulaşılıyor). Xanthos'u bir gün önce gezdiğimiz için ayrıma girmeksizin devam ettik. 7 km. sonra Patara antik kenti ayrımına ulaştık. Yine ayrıma girmeksizin Kalkan - Kaş yönüne doğru ilerledik. Patara yol ayrımından itibaren 12 km. gittikten sonra Kalkan'a ulaştık. Güneş batmadan Kaputaş Plajı'nda denize girmek istediğimizden Kalkan'da dolaşmaksızın yolumuza devam ettik.
Kalkan çıkışından 7 km. sonra Kaputaş Plajı'na geldik ve burada yüzme molası verdik. Bu mükemmel koyda yüzdükten sonra Kaş yönüne doğru devam ettik. Kaputaş Plajı çıkışından 20 km. sonra Kaş'a ulaştık. Karnımızı, lokantalar sokağındaki lokantalardan birinde açık büfe ev yemekleriyle ucuz sayılabilecek bir fiyat ödeyerek doyurduktan sonra geceyi Kaş'ta bir pansiyonda geçirdik.

21 Eylül 1996 Cumartesi
Bugünkü Kaş ilçesinin üzerinde kurulmuş olduğu Antiphellos antik kentinden geriye kalan görünür kalıntıları gezmek üzere sabah dolaşmaya başladık. Tiyatroyu ve kaya mezarlarını gezip lahti gördükten sonra Üçağız'a gitmek üzere hareket ettik. Kaş çıkışından itibaren Finike yolunu takip ettik ve 13 km. sonra sağdan ayrılan Üçağız yoluna geldik. Ayrıma girdikten 19 km. sonra Üçağız'a ulaştık. Küçük bir balıkçı köyü olan Üçağız'ın hemen bitişiğinde Theimiussa antik kentinin kalıntıları yer alıyor. Nekropol'e ait lahitler ve çeşitli duvar kalıntılarını dolaştıktan sonra Simena antik kentinin üzerin kurulu olduğu Kaleköy'ü ve Kekova Adası'ndaki batık antik şehri görmek üzere bir tekne kiraladık. Kaleköy (Simena) sadece denizden ulaşımı olan küçük bir balıkçı köyü. Üçağız'dan Kaleköy'e giden araba yolu yok.
Yürümek isteyenler için 5 km.lik bir patika bulunuyor. 2 saat kadar süren tekne turumuzda teknemiz önce Kaleköy'e uğradı; ancak nedense burada gezme molası verilmedi. Kaleköy'de dikkati çeken ilk yapı köyün üzerindeki Ortaçağ kalesi oluyor. Daha sonra, ancak dikkatli bakıldığında seçilebilen ve denizin içinde bulunan kaya mezarları ile lahitler görülebiliyor.
Bir de kalenin içinde ufak bir antik tiyatronun olduğu biliniyor. Kaleköy'den sonra karışda görünen Kekova adasına doğru ilerleniyor. Adanın Kaleköy'e bakan yüzünde deprem nedeniyle sulara gömülmüş olan batık şehir yeralıyor. Batık şehrin denizin içinde de izlenebilen görüntüleri oldukça etkileyici. Bu bölümde denize girmek yasak. Denizin dibi çeşitli tarihi kalıntılarla ve özellikle de amphoralarla dolu. Batık şehre ait bir bazilikanın kalıntılarının yer aldığı Tersane Koyu'nda tekneler yüzme molası veriyor. Moladan sonra tekrar Üçağız'a geri dönülüyor.
Tersane Koyu'nda yer alan bazilikanın büyük bir bölümünün yıkılmış olduğunu gözledik. Daha önceki halini fotoğraflarından bildiğimiz bazilikanın, tahminen bir deprem sonucunda bu sene yıkıldığını öğrendik. Üçağız'a döndükten sonra kısa bir yemek molası verip (gözleme, ayran) Demre'ye gitmek üzere hareket ettik.
Üçağız'dan 19 km. devam ettikten sonra anayola çıktık. Demre (Kale) - Finike yönüne döndükten 8 km. sonra Kyenai antik kenti yol ayrımına geldik. Antik kent, ayrımdan 2 km. ileride yeralıyor. Zamanımız olmadığı için bu kenti gezmeksizin yolumuza devam ettik. Bu ayrımdan 23 km. sonra Demre'ye (Kale) ulaştık. Demre girişinde Çayağzı denilen (Adriake) ve Myra'nın limanı olan eski bir yerleşim kalıntısı ve buranın hemen yanında güzel kumsalı ile bir plaj yeralıyor.
Andreake'yi gezmeksizin Demre'nin içine girdik. Demre içinde ilk önce Noel Baba Kilisesi'ni, daha sonra ise 2 km. ileride yeralan Myra antik kentini gezdik. Myra'yı gezdikten sonra Finike'ye gitmek üzere Demre'den ayrıldık. Demre - Finike arası 41 km. Yol boyunca güzel koylar var. Bunların bazılarına yüzme molası vermek için inebilmek mümkün. Uygun bir koyda yüzdükten sonra akşam Finike'ye ulaştık. Geceyi Finike'de bir pansiyonda geçirdik.
Kaş - Üçağız yol ayrımı arası : 13 km.
Üçağız yol ayrımı - Üçağız arası : 19 km.
Üçağız yol ayrımı - Kyenai yol ayrımı arası : 8 km.
Kyenai yol ayrımı - Kyenai arası : 2 km.
Kyenai yol ayrımı - Çayağzı (Andriake) yol ayrımı arası : 22 km.
Andriake yol ayrımı - Andriake arası : 2 km.
Andriake yol ayrımı - Demre arası : 1 km.
Demre - Myra arası : 2 km.
Demre - Finike arası : 41 km.

22 Eylül 1996 Pazar
Bir gece önce Finike'de pansiyonun önünde arabayı park etmeye çalışırken arka tekerin logar çukuruna düşmesi sonucu arabada ufak bir sorun meydana geldi. Hayli canımızı sıkan bu durumu halledebilmek için pazar sabahı ilk işimiz sanayinin yolunu tutmak oldu. Günlerden pazar olduğu için kapalı olana sanayide ustayı evinden getirmek suretiyle sorunu hallettik.
Sorunun halledilmesi üzerine Ankara'ya dönmek üzere saat 10:30'da Finike'den ayrıldık. Dönüş yolu olarak Finike - Elmalı - Korkuteli - Bozova - Kızılkaya hattını takiben Burdur'a ulaşmayı planladık. Yolumuz üzerinde bulunan Limyra ve Arykanda antik kentlerini de gezimiz kapsamına aldık.
Finike çıkışından Elmalı yönüne devam edildiğinde 6 km. sonra sağdan Limyra yol ayrımı var. Ayrımdan 4 km. sonra Limyra'ya ulaşılıyor. Limyra'yı gezdikten sonra tekrar anayola çıktık ve Elmalı yönüne devam ettik. 25 km. sonra (Finike çıkışından 31 km. sonra) sağdan Arykanda yol ayrımına geldik.
Ayrımdan 1 km. içeride bulunan Arykanda antik kentine toprak bir yolla ulaşılıyor. Arykanda'yı gezip tekrar anayola çıktık. Buradan sonra 37 km. devam edip saat 14:00'da Elmalı'ya ulaştık. Elmalı'da hem sabah kahvaltısı, hem de öğlen yemeği yerine geçen güzel bir yemek yedik.
Elmalı çıkışından 49 km. sonra Korkuteli'ye, Korkuteli'nden de 46 km. sonra Burdur anayoluna ulaştık. Bu noktadan Afyon 226 km. Afyon girişinde Özdilek Tesisleri'nde akşam yemeği yedikten sonra saat 18:30'da Ankara yönüne hareket ettik. Saat 22:00'da Ankara'ya ulaştık.
Finike - Elmalı arası : 68 km.
Elmalı - Korkuteli arası : 49 km.
Korkuteli - Burdur anayolu arası : 46 km.
Burdur anayolu - Burdur arası : 61 km.
Burdur - Afyon arası : 165 km.
Afyon - Ankara arası : 255 km.
Finike - Ankara arası : 644 km.

GİDİLEN YERLERLE İLGİLİ KISA BİLGİ ve KAYNAKLAR

APHRODISIAS - GEYRE KÖYÜ
Aphrodisias, Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre köyü yakınındadır. Denizli - Muğla karayolu kullanılarak gidildiğinde Denizli çıkışından 47 km. sonra Tavas'a gelinmektedir. Tavas'dan Karacasu yönüne dönüldükten 38 km. sonra Aphrodisias'a ulaşılmaktadır. Denizli il merkezine uzaklığı 85 km., Muğla il merkezine uzaklığı ise 146 km.dir. Aphrodisias, ülkemizin en etkileyici ve düzenli ören yerlerinden biridir. Gezmek için en az üç saat ayrılmasında yarar vardır. Ören yerinin yanısıra müzesinde de çok güzel eserler bulunmaktadır.
Aphrodisias ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 89
Karia - George E. BEAN S. 262
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 467
Aphrodisias - Prof. Dr. Kenan Tevfik ERİM - Net Yayınları
Atlas Dergisi - Ağustos 1993 sayısı
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 190

KAUNOS - DALYANKÖY
Kaunos antik kenti, Muğla ili, Köyceğiz ilçesi, Dalyan beldesin bağlı Çandır Köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. Muğla - Antalya yolu takip edildiğinde, Muğla çıkışından 59 km. sonra Köyceğiz'e gelinmektedir.
Köyceğiz'den Kaunos antik kentine karayolu ile ulaşabilmek için Ekincik Koyu'na giden orman yolunu takip etmek gerekmektedir. Köyceğiz'den çıkıp Hamitköy'ü ve köy çıkışındaki köprüyü geçtikten sonra göl kenarından devam eden yol, göl bitiminde (Köyceğiz çıkışından yaklaşık 20 km. sonra) sola, Sultaniye Kaplıcaları yönüne ayrılır. Bu ayrımdan sola dönüp 5 km. kadar devam edilirse, Dalyan beldesinin karşı kıyısında yer alan Kaunos antik kentine ulaşılmaktadır.
Kaunos'a Dalyan üzerinden karayolu ile ulaşmak da mümkündür. Köyceğiz'den Ortaca yönüne doğru devam edilirken, Köyceğiz çıkışından 10 km. sonra sağdan ayrılan Dalyan yoluna dönüldüğünde 14 km. sonra Dalyan'a gelinmektedir. Kaunos, Dalyan'ın hemen yakınında, ancak kanalın karşı kıyısında yer almaktadır. Kanalı geçmek için motor kiralamak gerekmektedir.
Kaunos antik kentini gezmek için daha yaygın olarak kullanılan yol, günübirlik tekne turları ile gitmektir. Bu turlar Kaunos'ta gezi molası vermektedirler. Ancak verilen mola, kenti hakkınca gezmek için yeterli olmamaktadır. Kenti, görünür kalıntıları, akrapolü, sur duvarları ve kaya mezarları da dahil olarak gezebilmek için en az iki saat ayırmak gerekmektedir.

Kaunos ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 82
Karia - George E. BEAN S. 199
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 484
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 105
Kaunos - Cengiz IŞIK
Atlas Dergisi - Ekim 1994 sayısı
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 258

KAYAKÖY
Muğla ili, Fethiye ilçesi, Hisarönü Köyü sınırları içinde yeralan Kayaköy, Eski bir Rum köyüdür. Kayaköy'e ulaşmak için Fethiye'den Ölüdeniz yolunu takip etmek gerekmektedir. Fethiye çıkışından 8 km. sonra sağdan Hisarönü Köyü yolu ayrılmaktadır. Ayrımdan girilip 5 km. daha devam edildiğinde Kayaköy'e ulaşılmaktadır. Kayaköy'ün Fethiye'ye olan uzaklığı 13 km.dir.
Kayaköy'de, biri diğerinin önünü kapatmayacak şekilde yan yana dizilmiş 4000 kadar ev bulunmaktadır. Eski bir Rum yerleşimi olan köyde 1922 yılında 25.000 kişi yaşamaktaydı. İstiklal Savaşı sonrasında bu Rumlar "mübadele" sonucu Yunanistan'a göçtüler. Bu bölgeye de Batı Trakya'dan getirilen Türkler yerleştirildi. Kayaköy'ün önündeki düzlüğe yerleşen Türkler, Rum Köyü'nde bulunan taş evlerin kapı, pencere, kiremit vb. işe yarar unsurlarını söküp kendi evlerinde kullandılar. Bugün eski evler koruma altına almış durumdadır. Kayaköy'ün harap durumda iki tane de kilisesi bulunmaktadır.

Kayaköy ile ilgili kaynak
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 269

KELEBEKLER VADİSİ
Fethiye'ye bağlı Faralya Köyü'nde bulunan Kelebekler Vadisi'ne gidebilmek için öncelikle Ölüdeniz'e gitmek gerekmektedir. Fethiye-Ölüdeniz arası 12 km.dir. Ölüdeniz'den Kelebekler Vadisi'ne karayolu ile ulaşım 10 km. sürmektedir. Bunun için, Ölüdeniz'in hemen içinden ayrılan Robinson Club'e giden yolu takiben devam etmek ve Ölüdeniz çıkışından 10 km. mesafede bulunan Faralya Köyü I. Mahallesi'ne ulaşmak gerekmektedir.
Kelebekler Vadisi'nin Fethiye'ye olan uzaklığı 22 km.dir. Kelebekler Vadisi'ne karayolu ile gidildiğinde köyün camisinin hemen yanından aşağıya doğru inen patikayı takip ederek vadiye doğru inilmektedir. Biraz zor ve zahmetli olan bu iniş sırasında dikkatli olmak gerekmektedir.
Kelebekler Vadisi'ne yapılan en yaygın ulaşım deniz yolu ulaşımıdır. Buraya yapılan tekne turları ile yolcular, vadinin kumsalına bırakılmaktadır. Kumsaldan vadinin içine girebilmek için 1 km. kadar yürümek gerekmektedir.
Vadi içerisinde herhangi bir konaklama tesisi bulunmuyor. Yazın vadide hizmet veren bir kır lokantası var. Kumsalın bir bölümü çıplaklar kampı olarak kullanılıyor. Kumsalda gece uyku tulumu ile ya da çadır kurarak kalınabiliyor. Vadinin yukarı bölümlerinde birçok kelebek barınıyor. Bunları görebilmek için vadinin yukarı bölümlerine doğru zahmetli ve riskli bir tırmanış yapmak gerekiyor. Vadi, 'I. Derece SİT Alanı' olarak belirlenmiş bulunuyor. Kelebeklerin yoğun olarak bulunduğu aylar haziran ve temmuz. Eylül ayından sonra kelebekler yok oluyor.

Kelebekler Vadisi ile ilgili kaynaklar
Atlas Dergisi - Haziran 1993 sayısı
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 271

TLOS - YAKAKÖY
Muğla ili, Fethiye ilçesi, Kemer bucağına bağlı Yakaköy'ün yakınındadır. Fethiye'den Korkuteli - Antalya yolu izlenirken Fethiye çıkışından 22 km. sonra sağdan Kaş - Antalya hattı ayrılmaktadır. Bu ayrımdan dönmeksizin Korkuteli hattında biraz devam edildiğinde Eşen Çayı üzerindeki köprüden geçilmekte ve az ilerideki kavşağa gelinmektedir. Kavşaktan sağa ayrılan yol, Tlos ve Saklıkent Kanyonu yönüne gitmektedir (ayrımda tabela bulunuyor). Bu ayrımın Fethiye'ye olan uzaklığı 23 km.dir. Ayrımdan Saklıkent yönüne dönüldükten 8 km. sonra soldan Tlos antik kentine giden yol ayrılmaktadır. Bu ayrımdan girilip 4 km. daha gidilirse Tlos'a ulaşılmaktadır. Tlos'un Fethiye'ye olan toplam uzaklığı 35 km.dir.

Tlos ile ilgili başlıca kaynaklar
Likya Tarihi - Prof. Dr. Oktay Akşit S. 102 ve bkz. index
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 328
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 190

SAKLIKENT KANYONU - FETHİYE
Fethiye'den Korkuteli - Antalya yolu izlenirken Fethiye çıkışından 22 km. sonra sağdan Kaş - Antalya hattı ayrılmaktadır. Bu ayrımdan dönmeksizin Korkuteli hattında biraz devam edildiğinde Eşen Çayı üzerindeki köprüden geçilmekte ve az ilerideki kavşağa gelinmektedir. Kavşaktan sağa ayrılan yol Saklıkent Kanyonu'na gitmektedir (ayrımda tabela bulunuyor). Bu ayrımın Fethiye'ye olan uzaklığı 23 km.dir. Ayrımdan düz olarak 21 km. kadar devam edilirse Saklıkent Kanyonu'na ulaşılmaktadır. Kanyonun Fethiye'ye olan toplam uzaklığı 44 km.dir.
Batı Toros grubunda yeralan Beydağları'ndan Eşen Çayı'na akan çeşitli dereler ve çaylar, Beydağları üzerinde çeşitli vadiler ve kanyonlar oluşturmuştur. Bugün daha çok Saklıkent adıyla anılan Karaçay Kanyonu da bunlardan biridir. Yaklaşık 13 km.yi bulan uzunluğu, etkileyici görüntüleri ve soğuk suyu ile oldukça ilginçtir.
Kanyon girişinde tahta iskeleler kurularak oluşturulan geçit 100 m. kadar ileride sona ermektedir. Burada, soldan gelerek kanyona giriş yapan Eşen Çayı'nın diz hizasına gelen suyunu geçtikten sonra Karaçay Deresi ile başbaşa kalınmakta ve kanyon devam etmektedir. Dere içinden devam eden yürüyüş sırasında yer yer küçük şelaleler geçilmektedir. Bizler bu gezimizde kanyon içinde bir saat kadar ilerledikten sonra 4 m. yükseklikten dökülen ufak bir şelale ile karşılaştık. Bu noktayı tırmanmak, yukarıdan sabit olarak sarkıtılmış ipe karşın çok kolay gözükmedi. Daha fazla devam etmeyi anlamlı bulmayarak geri döndük.
Geri dönüşümüz de yine bir saat kadar sürdü. Kanyonun bu yürüdüğümüz bölümü, biraz inatçı turistler tarafından da gelinebilen bir kısmı oluşturuyor. Kanyona gezmeye gelen turist sayısı hayli fazla. Kanyonun içi çok pis durumda. Her yerde pet şişeler, özellikle de lastik ayakkabı, terlik vb. şeylere ait artıklar görülüyor. Kanyon duvarları ise çamurla yazılmış pek çok yazı ile dolu. Kanyonun girişinde araba park yeri, tuvaletler, alabalık pişiren ve gözleme yapan çeşitli tesisler mevcut.

Saklıkent ile ilgili başlıca kaynaklar
Atlas Dergisi - Kasım 1995 sayısı
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 271

PINARA - MİNARE KÖYÜ
Muğla ili, Fethiye ilçesi, Eşen Bucağı, Minare Köyü yakınlarında bulunan antik kente ulaşabilmek için Fethiye'den Korkuteli - Antalya hattı takip edildiğinde 22 km. sonra Kaş - Antalya sapağına gelinmektedir. Bu ayrımdan sağa, Kaş yönüne dönüldüğünde 23 km. sonra Eşen ilçesine gelinmektedir. Eşen'e gelinmeden 2 km. önce sağdan Minare Köyü yolu ayrılmaktadır (ayrımda Pınara tabelası var).
Ayrımdan sağa girilip 4 km. devam edildiğinde Minare Köyü'ne gelinmektedir. Köyün hemen girişinden sola ayrılan toprak yol 2 km. daha devam ettikten sonra Pınara antik kentine ulaşmaktadır. Toprak kısımda yol biraz bozuktur; ancak binek arabalarla da gelinebilmektedir. Pınara'nın Fethiye'ye olan uzaklığı 45 km.dir.

Pınara ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 312
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 486
Likya Tarihi - Prof. Dr. Oktay AKŞİT (bkz. index)
Pınara - Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 23, S. 36
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 92
Pınara Antik Kenti - Melih ARSLAN Arkeoloji ve Sanat Dergisi Sayı 22-23 S.21

LETOON - BOZOLUK
Muğla ili, Fethiye ilçesi, Eşen Bucağı, Karadere Köyü, Bozoluk Mevkii'nde bulunan Letoon'a ulaşabilmek için Fethiye - Eşen - Kaş - Antalya yolu takip edildiğinde Eşen çıkışından 14 km. sonra sağdan sarı tabela ile Letoon yolu ayrımına gelinmektedir. Ayrımdan girip 4 km. daha gidildiğinde Letoon'a gelinmektedir. Letoon, Xanthos antik kentinin bir kutsal alan yeri olarak kullanılmıştır. Fethiye'ye uzaklığı 63 km.dir.

Letoon ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 291
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 489
Letoon - Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 29, S. 28-31
Likya Tarihi - Prof. Dr. Oktay AKŞİT S. 44 -90
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 91
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 334

XANTHOS - KINIK KÖYÜ
Antalya ili Kaş ilçesi, Kınık Köyü yakınında bulunan Xanthos antik kentine ulaşabilmek için Fethiye - Kaş yolu takip edildiğinde, Fethiye çıkışından 61 km. sonra Kınık Köyü merkezine ulaşılmaktadır. Xanthos kalıntılarına köy merkezinden sağa ayrılan 1 km.lik yol ile gidilmektedir. Xanthos'un Fethiye'ye olan uzaklığı 62 km., Kaş ilçe merkezine olan uzaklığı ise 45 km.dir.

Xanthos ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 285
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 487
Xanthos Rehberi - Prof. Dr. Pierre DEMARGNE, Prof. Dr. Henri METZGER
Xanthos - Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 29, S. 28
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 93
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 232

PATARA - GELEMİŞ KÖYÜ
Antalya ili Kaş ilçesi, Kalkan bucağı Gelemiş Köyü yakınında bulunan Patara antik kentine ulaşabilmek için Fethiye - Kaş yolu takip edildiğinde, Kınık Köyü merkezinden 7 km. sonra (Fethiye çıkışından 68 km. sonra) sağdan Patara yolu ayrılmaktadır. Ayrımdan girildiğinde 3 km. sonra Gelemiş Köyü'ne, köyden 1 km. sonra da Patara antik kentine ulaşılmaktadır. Patara'nın Fethiye'ye olan uzaklığı 72 km., Kaş'a olan uzaklığı ise 38 km.dir. Patara antik kentinden aynı yolda 1 km. daha devam edildiğinde Patara kumsalına gelinmektedir.

Patara ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 308
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 490
Likya Tarihi - Prof. Dr. Oktay AKŞİT S. 104
Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 24, S. 27
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 89 -90
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 332
Atlas Dergisi - Aralık 1995

ANTIPHELLOS - KAŞ
Antalya ili Kaş ilçesinde bulunan Antiphellos antik şehrine ait kalıntılar, Kaş ilçesinin antik kent üzerine kurulmuş olması nedeniyle tahribata uğramış durumdadır. Fethiye yönünden gelindiğinde, Fethiye çıkışından 80 km. sonra Kalkan'a, Kalkan'dan 26 km. sonra da Kaş'a ulaşılmaktadır. Kaş'ın Fethiye'ye olan toplam uzaklığı 106 km.dir.

Antiphellos ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 316
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 491
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 85
Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 25, S. 29
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 336
Atlas Dergisi - Mayıs 1994
Atlas Dergisi - Ağustos 1993

TEIMIUSSA - ÜÇAĞIZ KÖYÜ
Antalya ili Kaş ilçesi, Üçağız Köyü bitişiğindedir. Kaş - Finike yolu izlendiğinde Kaş çıkışından 13 km. sonra sağdan Üçağız Köyü yolu ayrılmaktadır. Ayrımdan 19 km. sonra Üçağız'a gelinmektedir. Teimiussa'nın Kaş'a olan uzaklığı 32 km.dir.

Teimiussa ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 324
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 80
Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 28, S. 27
Likya Tarihi - Prof. Dr. Oktay AKŞİT S. 39, 107, 120
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 340
Atlas Dergisi - Mayıs 1994
Atlas Dergisi - Ağustos 1993

SİMENA - KALEKÖY
Antalya ili Kaş ilçesi, Üçağız Köyü, Kaleköy mahallesinde bulunan Simena antik kenti, Kaleköy'ün hemen bitişiğinde yer alır. Kaş - Finike yolu takip edildiğinde Kaş çıkışından 13 km. sonra sağdan ayrılan Üçağız köyü yoluna girilip 19 km. devam edildikten sonra Üçağız'a ulaşılmaktadır. Üçağız'dan kaleköy'e karayolu ile ulaşım yoktur. 5 km. uzunluğundaki bir patikadan istenildiğinde yürüyerek ulaşılabilir. Kaleköy'e en yaygın ulaşım deniz motorları ile Üçağız üzerinden sağlanmaktadır.

Simena ile ilgili başlıca kaynaklar:
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 325
Mavi Gezi - Orhan DURU S. 80
Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 28, S. 27
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 341
Atlas Dergisi - Mayıs 1994
Atlas Dergisi - Ağustos 1993

KEKOVA ADASI - BATIK ŞEHİR
Kekova Adası, Üçağız ve Kaleköy'ün tam karşısında denizde görülen adadır. Kıyılarının uzunluğu 19 km. olan adanın yüzölçümü 6 km. kadardır. Adanın kuzey kıyısında (Üçağız ve Kaleköy yönüne bakan yüzünde) batık bir şehre ait kalıntılar, kısmen kara üzerinde kısmen de denizin içerisinde izlenebilmektedir.
Kekova Adası'na bölgedeki çeşitli merkezlerden, özellikle de Kaş'tan günübirlik tekne turları ile ulaşılmaktadır. Zaman problemi olanlar Üçağız'a kadar karayolu ile gidip (Kaş - Üçağız arası 32 km.dir) buradan kiralanacak bir tekne ile adaya ulaşabilirler.

Kekova Adası ile ilgili başlıca kaynaklar
Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 28, S. 27
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 342
Atlas Dergisi - Ağustos 1996
Atlas Dergisi - Mayıs 1994
Atlas Dergisi - Ağustos 1993
MYRA - Serhat KUNAR Net Yayınları

NOEL BABA KİLİSESİ (ST. NICOLAUS) - DEMRE / KALE
Kaş - Finike yolu izlendiğinde, Kaş çıkışından 44 km. sonra Demre'ye (Kale) gelinmektedir. Noel Baba Kilisesi Demre'nin içindedir. Demre'nin Finike'ye olan uzaklığı ise 41 km.dir.

Noel Baba Kilisesi ile ilgili başlıca kaynaklar
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 344
Atlas Dergisi - Haziran 1994
MYRA - Serhat KUNAR Net Yayınları

MYRA - DEMRE / KALE
Antalya ili, Finike ilçesi, Demre / Kale bucağı sınırları içindedir. Kaş - Finike yolu izlendiğinde Kaş çıkışından 44 km. sonra Demre'ye (Kale) gelinmektedir. Myra kalıntılarına Demre'nin içinden sola ayrılan 2 km.lik yolla ulaşılmaktadır. Myra'nın Kaş'a olan uzaklığı ise 43 km.dir.

Myra ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 271
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 492
Nevzat ZAFER Tarih ve Toplum Dergisi Sayı 26, S. 36
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 345
Atlas Dergisi - Haziran 1994
MYRA - Serhat KUNAR Net Yayınları

LIMYRA - TURUNÇOVA
Limyra, Antalya ili, Finike ilçesi, Turunçova bucağı yakınındadır. Kaş - Antalya hattı takip edildiğinde Kaş çıkışından 85 km. sonra Finike'ye gelinmektedir. Finike'nin içinden sağa Elmalı - Korkuteli yolu ayrılmaktadır. Elmalı yoluna girildikten 6 km. sonra Turunçova'ya ulaşılmaktadır. Limyra'nın Finike'ye olan uzaklığı 10 km.dir.

Limyra ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 279
Anadolu Uygarlıkları - Prof. Dr. Ekrem AKURGAL S. 492
Likya Tarihi - Prof. Dr. Oktay AKŞİT S. 107
Atlas Dergisi - Haziran 1994

ARYKANDA - ARİF KÖYÜ
Arykanda, Antalya ili, Elmalı ilçesi, Arif Köyü yakınındadır. Finike'den, Elmalı - Korkuteli yoluna girildikten 29 km. sonra Arif köyü'nün içinden geçilmektedir. Köyün içinden sağa ayrılan 1 km.lik toprak ve kısmen bozuk olan yol Arykanda antik şehrine ulaşmaktadır. Arykanda'nın Finike'ye olan uzaklığı 30 km., Elmalı'ya olan uzaklığı ise 38 km.dir.

Arykanda ile ilgili başlıca kaynaklar
Arkeoloji - Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU S. 266
Gezi Türkiye Tatil Rehberi S. 347
Atlas Dergisi - Haziran 1994

NOT
Bu gezi sırasında uğranılan, ancak gezilen yerler bölümünde haklarında ana başlık halinde bilgi verilmeyen;
İztuzu Kumsalı - Dalyan
Sarıgerme
Göcek
Ölüdeniz - Fethiye
Yakapark - Fethiye
Kalkan
Kaputaş Plajı - Kalkan
gibi yerler için gezi güncesi kısmına bakılabilir.
Bölge ile ilgili ek kaynak olarak aşağıdakileri verebiliriz.
Türk Rivierası (Fethiye - Alanya arası) - Anita GILLETT
Likya Efsaneleri - Hasan BARIŞCAN
Kekova - Mehmet HENGİRMEN
Demre - Kalkan Arası Antik Kentler, Görülecek Yerler - Hüseyin ÇİMRİN
Antalya - Net Yayınları
Likya Lahitleri - Vedat İDİL
Kaunos - Cengiz IŞIK
Göcek - Atlas Dergisi, Temmuz 1994
Fethiye, Ölüdeniz'in Dibindeki Hayat - Atlas Dergisi, Aralık 1995
Fethiye - Atlas Dergisi, Kasım 1995
Fethiye - Atlas Dergisi, Temmuz 1993
Ölüdeniz'den Özlen Çayı'na - Atlas Dergisi, Mayıs 1996
Göcek Koyları - Atlas Dergisi, Eylül 1996
Likya Gezisi I ve II - Globe Dergisi, Sayı 6 ve 7
Eskiçağda Likya Bölgesi - George E. BEAN


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...