MADENDERESİ VE MADENDERESİ ŞELALESİ GEZİ RAPORU

KATILAN KİŞİLER
Ahmet ALTUNBAŞ
Ayşen BAHADIR
Fisun GÜVEN
Emre ORUÇ
Levent GÖKKUŞ
Yavuz İŞÇEN
Ali Fuat SÜTLÜ
Rüştü UTKAN

GİDİLEN YER
Madenderesi ve şelalesi Kocaali / Sakarya (Adapazarı)

GİDİŞ TARİHİ
05 Ağustos 1995

GİDİLEN ARAÇ
Renault Broadway (Ahmet)
Lada Niva Jeep (Yavuz)

ULAŞIM
Ankara'dan yola çıkan ekibimiz, Madenderesi'ne ulaşabiymek için Sakarya (Adapazarı) otoban yolunu kullandı. 300 km. olan Ankara - Sakarya arasını ekibimiz 3 saat 30 dakikada kat etti. Daha sonra Sakarya'dan Karasu yönüne sapmak gerekmektedir. Sakarya - Karasu arası 60 km.dir ve arabayla 1 saat 30 dakika sürmektedir. Karasu'dan Akçakoca yönüne saptıktan 12 km. sonra sağdan ayrılan Küçükkarasu Köyü ve Kuyumculu Köyü yoluna dönmek gerekmektedir. Stabilize olan köy yolu 2 km. sonra Kuyumculu Köyü'ne ulaşmaktadır. Kuyumculu Köyü çıkışında 'Maden' tabelası yönüne sola dönerek devam edilmelidir. Bu noktadan itibaren sürekli olarak üzerinde alabalık resmi bulunan tabelaları izleyerek yola devam etmek gerekmektedir.
Tahta bir köprüden geçip, yolun sonunda yer alan 2. alabalık tesisinde durulmalıdır (Tesis sahipleri Avni ve Şükrü beyler). Söz konusu tesisin Kuyumculu Köyü'ne olan uzaklığı 7 km.dir. Araba ile gelinebilecek en son nokta olan bu tesisten şelaleye ulaşabilmek için Maden Deresi'ni akış yönü tersine takip etmek gerekmektedir. Maden Deresi, tamamen ormanlarla kaplı dar bir vadinin içinden akmaktadır. Bu vadinin her iki kenarında da yürünebilecek patikalar bulunmaktadır. Ayakların ıslanması göze alınırsa dere yatağından da yürünebilmektedir. Alabalık tesisinden itibaren 1 saat 15 dakika kadar yürüdükten sonra Maden Deresi'nin önüne çekilmiş bir sete ulaşılmaktadır. Bu setin hemen yanından Maden Deresi yaklaşık 15 metreden şelale yaparak dökülmektedir.

MADENDERESİ VE ŞELALESİ
Maden Deresi, Hendek ilçesinin kuzeyinden, Çaltepe'de doğarak 30 km. bir yol kat ettikten sonra Kocaali'nin batısından Karadeniz'e ulaşıyor. Derede alabalık ve sazan balığı bulunuyor. Ayrıca bölgede Cumhuriyetin ilk yıllarında açıldığı söylenen bir altın madeni var. Bu maden bugün kapatılmış durumda. Ancak, madene ait tüneller, yollar v.b. hala kullanılıyor. Yürüyüşümüz süresince yer yer bu tünelleri kullandık. Yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra çok güzel bir şelale ile karşılaşılıyor. Maden Deresi'nin suları iki ayrı koldan yan yana yaklaşık 10 m. yükseklikten küçük bir gölcük üzerine düşüş yapıyor. Şelalenin hemen arkasında Cenevizlilerden kaldığı söylenen yaklaşık 15 m. yüksekliğinde bir set var. Bu set taşlardan örülerek oluşturulmuş ve Maden Deresi'nin üzerinde bir baraj gibi görünüyor


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...