TERMESSOS MİLLİ PARKI VE ANTİK KENTİ MANAVGAT, KURŞUNLU, DÜDENSUYU ŞELALELERİ

KATILAN KİŞİLER
Selahattin Eksen
Sevda Güner
Yavuz İşçen
Meral Kıraç
Ayça Olcaytu
Adem Yılmaz

GİDİLEN YER
Termessos Milli Parkı ve Antik Kenti / Antalya Manavgat, Kurşunlu ve Düdensuyu şelaleleri / Antalya

GİDİŞ TARİHİ
22 - 28 Mart 1993

GİDİLEN ARAÇLAR
Şehirlerarası otobüs ve Antalya'dan kiralanan minibüsler

NOT
Bu gezide, Antalya ili sınırları içinde yer alan Kocain Mağarası, Kırkgözler Mağarası, Geyikbayırı Mağarası ve Dim Mağarası'na girilmiştir. Kalan zamanda ise, Termessos Milli Parkı ile antik kenti gezilmiş, gezinin ek bir ötobüs seferi koyulması nedeni ile bir gün uzaması üzerine de bölgede yer alan Manavgat, Kurşunlu ve Düdensuyu şelalelerine gezi yapılmıştır. Mağaralarla ilgili bilgiler için mağara raporlarına bakılabilir.

TERMESSOS MİLLİ PARKI VE ANTİK KENTİ
Anadolu'daki arkeolojik yöreler arasında iyi korunmuş antik şehirlerden biri olan Termessos, Antalya'nın 34 km. kuzeybatısında iki dağ arasında bir platform üzerine kurulmuştur. Dağlardan doğuda yer alanı antik dönemde Solymos olarak adlandırılan Güllük Dağı'dır. Antik kentin denizden yüksekliği 1050 m. dir. Termessos Antik Kenti bugün Orman Bakanlığına bağlı Milli Parklar dairesi tarafından Güllük Dağı Milli Parkı içersine alınmıştır.

ULAŞIM
Termessos Milli Parkı'na ulaşabilmek için, Antalya - Korkuteli karayolunu takip etmek gerekiyor. Antalya çıkışından 25 km. sonra yol, milli parkın girişinden geçiyor. Antik kente ait kalıntılar milli parkın girişinden 9 km ilerde yer alıyor. Gerek milli parka girişte gerekse park içersinde bulunan antik kente girişte ayrı ayrı bilet ücreti ödeniyor. Milli park girişinin hemen sağında parkta bulunan bitki ve hayvan türlerinin tanıtıldığı küçük bir müze yer alıyor. Müzenin biraz yukarısında çam ağaçları arasında çadırlı kamp yapılmasına izin verilen bir alan var. Buranın dışında bölgede kamp yapmak yasak.
Antik kent kalıntılarına giden 9 km. lik yol, virajlı olmakla birlikte asfalt ve düzgün. Yolun bitiminde araçları terk edip yürümek gerekiyor. 30 dakika kadar tırmanış şeklinde yüründükten sonra Güllük Dağı yamaçlarında yoğun bitki örtüsü içine dağılmış durumda bulunan Termessos Antik Kenti'ne ulaşılıyor.

NOT
Termessos Antik Kenti ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynaklardan yararlanılabilir.
1) Arkeoloji Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu s. 218
2) Anadolu Uygarlıkları Ord. Prof.Dr. Ekrem Akurgal s. 537
3) Eskiçağda Güney Kıyılar George E. Bean s. 105
4) Pisidia Prof.Dr. Bilge Umar s. 21
5) Güllük Dağı Milli Parkı broşürü OGM yayını
6) Antalya NET Turizm yayınları s.26

MANAVGAT ŞELALESİ
Manavgat çayı üzerinde yer alan Manavgat şelalesi, Antalya'nın 75 km. batısında bulunan Manavgat ilçesine 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Oymapınar baraj yolu üzerinde bulunan şelale, gerek turistlik bir bölgede bulunması gerekse yol üzeri olması nedeni ile ülkemizin en tanınan şelalelerinden biridir. Kaynağını Kembos ovası doğusundaki dağlardan alan Manavgat çayı, Karapınar ve Delikarası sularının da karışımından sonra asıl kimliğine bürünür. Manavgat ilçesi yakınında 2 - 3 m. den düşüş yaparak Manavgat şelalesini oluşturur. Oymapınar barajının yapımından sonra daha düzenli bir akışa sahip olan Manavgat çayının, şelaleden denize kadar olan kısımda akış hızı yavaşlar.

KURŞUNLU ŞELALESİ
Antalya'dan Alanya yönüne gidilirken, Antalya çıkışından 12 km. sonra ( Aksu'ya 1 km. kala ) soldan ayrılan ve Karacaören baraj gölü kenarından geçerek Isparta'ya kadar devam eden yola dönüldüğünde 7 km. sonra Kurşunlu şelalesine ulaşılır. Şelalenin Antaya'ya olan toplam uzaklığı 19 km. dir. Şelalenin etrafı çam ormanları ile kaplı olup piknik alanı olarak düzenlenmiştir. Aksu çayına karışan kollardan biri üzerinde bulunan şelale, bir traverten eşikten dökülmektedir.

DÜDENBAŞI ŞELALESİ
Antalya - Alanya yolu üzerinde ancak hemen Antalya çıkışından sola ayrılan 7 km.lik yol takip edildiğinde Düdenbaşı yada Düdensuyu olarak adlandırılan şelaleye ulaşılmaktadır. Bu şelalenin en önemli özelliği suyunun dipten sifonlu olarak ( basınçla ) çıkmasıdır. Bu yer altı suyu ilginç hidrojeolojik ve karstik bir sistemin parçasıdır. Kırgözler ve pınarbaşı kaynaklarından çıkan sular kısa bir mesafe sonra birleşip Bıyıklı düdeninde kaybolurlar. Bu su 14 km. yeraltında gittikten sonra Varsak çöküntü alanının bir ucundan yer üstüne çıkar ve çöküntü boyunca yer üstünden akıp çöküntü alanının sonunda tekrar yeraltında kaybolur.
2 km daha yeraltından ilerledikten sonra Düdenbaşında tekrar yer üstüne çıkar. Burada yaklaşık 10 m. yükseklikte bir kot farkından dökülerek Düdenbaşı şelalesini oluşturur. Düden çayı, bu şelaleden sonra dağılır ve bir çok kollara ayrılır. Bu kollar sonunda Akdeniz'e dökülürler. Bu kollardan en ünlüsü 40 m. traverten bir eşikten düşüş yaparak Lara plajının batısından denize dökülen ve Antalya'nın simgesi haline gelmiş olan Düden şelalesidir.


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...