1. Gİrİş

1.1 AIAA, American Institute of Aeronautics and Astronautics

65 yıldan fazla bir süredir Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (American Institute of Aeronautics and Astronautics, AIAA) ve selefleri dünyadaki başlıca havacılık kurumu olmuştur. 1963 yılında Amerikan Roket Topluluğu (ARS) ve Havacılık Bilimleri Enstitülerinin (IAS) birleşmesiyle kurulan kuruluşun amacı, “havacılık ve uzay teknolojileri, bilimleri ve tasarımlarını geliştirmek ve bu dallarda yapılan çalışmaları ödüllendirmektir.”

 

Bugün, 31.000 üyesiyle AIAA, havacılık, uzay ve savunma mühendislik ve bilimleri alanındaki dünyadaki en büyük bağımsız kurumdur. Kurum havacılık ve uzay mühendislerinin, bilim adamlarının, yöneticilerinin, öğrencilerinin ve eğitimcilerinin sesi ve başlıca bilgi kaynağı ve yayıncısı olmuştur.

 

Geçmiş 65 yılda AIAA ve selefleri 350 kitap ve 250.000 teknik doküman yayınlamıştır. AIAA’in yayınları 6 gazete, 2 dergi, 40’tan fazla sürekli yayın, sayısı düzenli olarak artan internet üzerinden ulaşılabilen elektronik ürünler ve bir web sayfasıdır.

 

1.2 AIAA (Design/Build/Fly, DBF) Tasarla/Yap/Uçur, T/Y/U Yarışması

 

Cessna/ONR Student Design/Build/Fly Competition – Tasarla/Yap/Uçur Yarışması AIAA’in uygulamalı aerodinamik, uçak tasarımı, tasarım mühendisliği ve uçuş testi teknik bölümleri ve AIAA Vakfı tarafından düzenlenmekte olan ve üniversite öğrencilerine yönelik bir yarışmadır. Yarışma mühendislik öğrencilerine gerçek bir uçak tasarım tecrübesini yaşatarak eğitimleri boyunca kazandıkları analiz ve sentez yeteneklerini sınama şansı vermektedir.

 

Bu yarışma, öğrencilerden oluşan gruplara; insansız, elektrik motoru ile çalışan, uzaktan radyo kontrollü olarak uçurulan ve uçuş sırasında önceden belirlenen görev tanımını gerçekleştirilecek en uygun bir hava aracının tasarımını, ardından üretimini ve son olarak da uçuşunu gerçekleştirerek mühendislik eğitimlerini deneme fırsatını kazandırmayı amaçlamaktadır. Hedef; performansı yüksek bir araç tasarlarken, uçuş performansı ile pratik ve karşılanabilir üretim gereksinimleri arasında bir denge kurdurabilmektir.

 

 


 

2. Proje

2.1 Yarışma Şartları ve Görev Profili

 

Uçak, insansız hava aracı konseptine dayalı, elektrik motorlu, uzaktan radyo kontrollü, havadan hafif ve döner kanatlı olmayan bir platform olacaktır. Yarışmaya katılan takımlar aşağıda belirtilen uçuş misyonlarını tamamlamak zorundadır. Takımlar en fazla 5 uçuş yapabilirler. En iyi 2 farklı uçuş misyonunundan elde edilen puanlar toplanarak toplam uçuş skoru elde edilir. Takımların toplam skoru, yazılı raporlarından aldıkları skorların, toplam uçuş skoru ile çarpılması ve ağırlıklı uçak maliyetinden çıkan ceza puanına bölünmesi ile hesaplanır.

 

 

2.1.1 Uçuş Görevleri

 

Görev

A

    Zorluk Derecesi-2.0 – Difficulty Factor 2.0

  • Uçak kalkıştan sonra havada 4 tur atacaktır.
  • Bu misyon için uçağın taşıyacağı yük yük Aviyonik paketidir.  Kutu boyutları 6x6x12 inçtir. Ayrıca kutunun toplam ağırlığı 2.268 kg’dır.
  • Uçak üzerinde 6-inçlik bir silindir anten taşımalıdır.Bu anten 40- Beyaz PVC Borudur. Anten  Uçak iskeletine en yakın 3 inç uzaklığa konulmalıdır.

 

 

Görev

B

Zorluk Derecesi-1.5 Deployment – 1.5

·        Uçak kalkıp, iki iki turu tamamladıktan sonra yere inecektir. Uçak pistte durduğunda sensor paketini otomatik olarak boşaltacaktır. Daha sonra uçak tekrar  havalanıp 2 ek turu tamamladıktan sonra  yere inecektir. Yer ekibi bu arada uçağın yakınında bulunmayacaktır.

·        Bu misyon için gereken yük Aviyonik paketidir.  Kutu boyutları 6x6x12 inçtir. Ayrıca Yük ağırlığı 2.268 kgdır.

 

Görev

C

Zorluk Derecesi-1.0

·        Uçak havalandıktan sonra havada 4 tur uçtuktan sonra yere inecektir.

·        Bu misyon için gereken yük Aviyonik paketidir. Kutu boyutları 6x6x12 inçtir. Ayrıca kutunun toplam ağırlığı 2.268 kg’dır.

           

 

Genel olarak görev özellikleri;

 

ü      Uçak  2 x 1 x 4  ft boyutlarında bir kutunun içinde yarışma alanına getirilmelidir.

ü      Takımların her uçuş için bir misyonu seçmeleri gerekmektedir.

ü      Uçaklar 120 ft lik bir pistten kalkmalıdır.

ü      Aynı şekilde uçak kalktığı piste inmelidir.

ü      Toplam uçuş süresi en fazla 10 dakikadır.